Akční série G. I. Joe nevznikla na základě žádné literární nebo herní předlohy, jak už bývá zvykem, ale na základě akčních figurek. Ty vyrobila společnost Hasbro na začátku 70. let. Hraná filmová série začala v roce 2009, kde si zahrál Joseph Gordon-Levitt, v pokračování z roku 2013 zase The Rock (Dwayne Johnson). To však nenaplnilo očekávání a vydělalo pouze 122 milionů dolarů oproti 140milionovému rozpočtu. Celosvětově film vydělal hezkých 375 milionů, ale zřejmě to nepokrylo veškeré náklady, když se na pokračování čekalo tolik let.

Příběhově se bude jednat o restart. Dočkáme se zpracování populární postavy s přezdívkou Snake Eyes. Nezdá se, že by příběh byl příliš složitý a nejspíše půjde o lepidlo mezi akčními sekvencemi. Osamělý bojovník dostane výcvik od japonského klanu nindžů Arashikage. Snake se nakonec bude muset rozhodnout, jestli jeho loajalita patří organizaci, nebo raději udělá správnou věc.

Obsazení zde není vůbec špatné. Henry Golding (Snake Eyes) nemá zkušenosti s akčními rolemi. Upoutal na sebe pozornost v Gentlemanech Guye Ritchieho nebo komedii Šíleně bohatí Asiati. V roli jeho bratra Storm Shadowa se objeví Andrew Koji, který je hlavní hvězdou seriálu Bojovník založeného na scénáři Bruce Leeho. Tyto dvě postavy vycvičí takzvaný Hard Master zahraný Ikem Uwaisem, jenž všem vytřel zrak brutální akční peckou Zátah (Raid).

Na choreografii budou dohlížet Kimani Ray Smith (Na férovku, pane učiteli), Bryan Sloyer (Logan, Aquaman, Birds of Prey) a v neposlední řadě Kenji Tanigaki. Ten pracoval spolu s Donniem Yenem na filmech Enter the Fat Dragon a Flash Point. Možná proto na mě záběry z traileru působí spíše jako vystřižené z kung-fu filmu nežli z rádoby samurajského příběhu. Práci s katanami si však procvičil i v nedávném snímku Potulný samuraj Kenšin: Konec, takže ani tohle by neměl být problém.

Film zrežíruje Robert Schwentke známý z propadáku RIPD - URNA: Útvar Rozhodně Neživých Agentů. Reputaci si napravil dobře hodnoceným filmem Kapitán pojednávajícím o hrůzách druhé světové války. (Aby také ne. Pokud si ani takovýmto tématem nedokážete dostat publikum na svoji stranu, asi jako režisér děláte něco zatraceně špatně). Scénář napíše Evan Spiliotopoulos. Nejdříve jsem si říkal, co dělá u akčního filmu, když předtím napsal hranou Krásku a zvíře nebo Zvonilku a ztracený poklad, ale když jsem zabrousil hlouběji do jeho filmografie, objevil jsem mizerně hodnocená akční béčka jako Art Heist a Legion. Poté mi došlo, že pro akční film založený na hračkách pro děti asi těžko mohli sehnat někoho lepšího.

O tom, jak se snímek povede, se budeme moci přesvědčit 22. 7. 2021 v distribuci společnosti CinemArt.