Streamovací služba Funimation přesouvá svou veškerou produkci k bývalému rivalovi, kterým je Crunchyroll. Obě společnosti chtějí dle jejich slov vytvořit největší knihovnu anime na světě. Na Crunchyroll se tak postupně přidává více než 1 600 hodin anime. A to bez navýšení nákladů pro diváky. Podle Funimationu by mělo být až 80% jejich „nejpopulárnějších pořadů“ na nové platformě k dispozici již do konce března. A to včetně sérií My Hero Academia, Tokio Ghoul, Cowboy Bebop a dalších.

Funimation zatím svou vlastní platformu neopouští, pro Česko však jejich platforma, na rozdíl od Crunchyroll, dostupná není. V budoucnu by se tak Crunchyroll měl stát primární platformou pro vysílání Funimation produkce. Veškeré nové anime má být od jara tohoto roku k dispozici pouze na této nové platformě, Funimation bude pouze aktualizovat jejich starší série.

Funimation je americká společnost, která byla založená v roce 1994 Genem Fukunagou. Společnosti se rychle po založení podařilo získat práva na distribuci franšízy Dragon Ball do USA. Pořad se v Americe rychle dočkal velkého úspěchu, přičemž společnost postupně získávala práva na další licencované tituly. V roce 2005 došlo k akvizici Funimationu společností Navarre Corporation, podařilo se jim tak získat práva na více než 30 dalších titulů. V roce 2011 ale Navarre Corporation prodala Funimation za 24 milionů dolarů. A to skupině investorů, mezi které patřil i zakladatel Gen Fukunaga. Funimation, tentokrát již pod vedením Colina Deckera, navázal spolupráci s Nico Nico a Universal Pictures, přičemž jejich služby se poté rozšířily také do Velké Británie a Irska. Již roku 2016 oznámil Funimation spolupráci s Crunchyrollem, který však streamoval jen některé jejich vybrané tituly.

V roce 2017 byl Funimation odkoupen Sony Pictures Television, v důsledku čehož byla přerušena smlouva s Crunchyrollem. Následně se tyto dvě společnosti staly spíše rivaly. Funimation, stále pod vedením Sony, navazoval nové spolupráce a získával nová práva. A to například se společnostmi Manga Entertainment a Aniplex. Ke konci roku 2020 započala akvizice samotného Crunchyrollu. Po jejím dokončení v srpnu 2021 Sony ve své tiskové zprávě uvedla, že chce vytvořit jednotnou službu pro streamování anime. Toto byla jen část historie Funimationu, jelikož společnost za celou dobu svého působení navázala mnoho dalších spoluprací, přičemž získala práva na nespočet oblíbených anime pořadů.

Americká streamovací služba Crunchyroll byla spuštěna v roce 2006, aby divákům poskytovala oblíbené anime tituly bez autorského povolení, tedy nelegálně. O dva roky později Crunchyroll obdržel investici od firmy Venrock, což se však nelíbilo oficiálním anime distributorům Bandai Entertainment a Funimation, jelikož na Crunchyrollu stále přibývaly nelegální verze anime titulů. Společnost tedy začala své pořady postupně licencovat. V roce 2013 byl Crunchyroll odkoupen společností The Chernin Group, která o pět let později přešla pod již známější AT&T. Služba dosáhla více než jednoho milionu předplatitelů v únoru 2017 a více než pěti milionů předplatitelů v srpnu 2021. V roce 2020 oznámila společnost Sony Pictures Television, která již měla pod sebou distribuční společnosti Funimation, Wakanin a Madman Anime Group, svůj záměr o akvizici Crunchyrollu. Jak už bylo řečeno výše, akvizice byla provedena v srpnu roku 2021, čímž došlo ke sjednocení několika velikánů na poli anime pod společností Sony.

Colin Decker, generální ředitel Funimationu, o spojení s Crunchyrollem řekl toto:

Když jsme v loňském roce spojili Funimation a Crunchyroll, naší nejvyšší prioritou bylo dát fanoušky na první místo. Sjednocení všech našich značek a služeb pod značkou Crunchyroll nám celosvětově umožňuje nabízet lepší podmínky pro sledování oblíbených anime, než kdy předtím. Anime knihovna bude kombinovat pořady s titulky, dabingem, celé filmy, čtení mangy a poslouchání hudby A to vše v rámci jediného předplatného. Nový Crunchyroll je splněným snem, jsme vděční tvůrcům anime a milionům fanoušků, kteří se k nám připojili a vytvořili komunitu takovou, jaká je dnes.

Crunchyroll je možné sledovat zdarma na oficiálním webu Crunchyroll, nebo přes aplikaci na zařízení Android, iOS, na PC i na konzolích PlayStation a Xbox, ovšem s přítomností četných reklam. Reklamy zmizí zakoupením programu Crunchyroll Premium, které začíná na osmi dolarech měsíčně (tedy cca 179 Kč měsíčně).

Předplatitelé původní streamovací služby Funimation, Wakanim nebo VRV bude nabídnuto 60 dní Crunchyroll Premium zdarma prostřednictvím e-mailu. Služba Funimation není v České republice přístupná, Wakanim však lze také stále sledovat přes oficiální web, případně aplikaci.

Mezi Funimation tituly, které se aktuálně na Crunchyroll přesouvají patří například Black Clover, Cowboy Bebop, My Hero Academia, The Promised Neverland či Tokyo Ghoul. Kompletní seznam všech nově získaných Funimation anime titulů zveřejnil Crunchyroll na svém webu.

Tímto krokem se Crunchyroll efektivně stává nejsilnějším hráčem na poli streamovaní anime titulů. V našich končinách se doposud snažil anime tituly divákům přiblížit především Netflix, teď má ale více než silnou konkurenci právě v podobě Crunchyrollu. Na druhé straně je Crunchyroll zaměřen pouze na anime, kdežto na Netflixu najdete tituly různých žánrů. Pokud ale vaše srdíčko tluče pro východní animovanou produkci, je pro vás Crunchyroll teď jednotznačná volba.