Po ne úplně spanilých tržbách a recenzích filmu Vetřelec: Covenant (2017), který natočil legendární Ridley Scott, se zdálo, že nejlepší dny slavné hororové sci-fi značky jsou už dávno pryč. Vrátit se je pokusí společnosti Disney a 20th Century Studios, které nám už příští rok nadělí nový snímek z názvem Vetřelec: Romulus, o nějž se postaral známý hororový režisér Fede Álvarez.

Nyní už také konečně víme, kdy přesně se filmu vlastně dočkáme. V amerických kinech by měl nový Vetřelec premiérovat 16. 8. 2024, to znamená, že u nás to asi bude tradičně o den dříve. Detaily o samotném příběhu zatím neznáme, venku máme sice krátký popis od 20th Century Studios, ale ten nám toho stejně prd prozradil.

Podle něho se příběh zaměří na skupinku mladých lidí, kteří se dostanou na jeden ze vzdálených světů ve vesmíru. A na něm se postaví tváří v tvář té nejděsivější formě života. Zkuste hádat třikrát, co by to asi jen mohlo být. S návratem Sigourney Weaver však už nepočítejte, herečka už celou sérii nechala nadobro za sebou. 

Pokud nepočítáme crossover snímek Vetřelec vs. Predátor (2004) a jeho pokračování (2007), tak Romulus bude prvním celovečerákem o strašlivém xenomorphovi za téměř 30 let, který nenatočil Ridley Scott. Jsme proto velice zvědaví, jak si Álvarez s krvelačným emzákem pohraje, zkušenosti s hororovým žánrem mu rozhodně dávají určitou výhodu. Už dlouho víme, že hlavní hrdinku filmu by si měla zahrát Cailee Spaeny, hvězda z filmů jako Zlý časy v El Royale, Vice a Pacific Rim: Povstání z roku 2018.

V další významné roli se k ní připojí Isabela Merced, která zas zazářila v druhém díle Sicaria (2018), komedii Najednou jsme rodina (2018) a v dobrodružném snímku Dora a ztracené město (2019). Tudíž se zdá, že i Romulus bude pokračovat v tradici ženských hlavních hrdinek. Dále jsou k filmu upsaní herci jako Archie Renaux, David Jonsson, Spike Fearn a Aileen Wu.

Jsme ale také velice zvědaví na to, kde přesně se bude snímek nacházet v časové ose celé filmové série. Ať už ale Álvarez vymyslel cokoliv, evidentně se to zamlouvalo i Scottovi, který bude pro film působit jako jeden z producentů. 

Steve Asbell, předseda společnosti 20th Century Studios, je z režisérovy vize také nadšený a nemůže se dočkat, až ji přestaví i fanouškům. Álvarez se proslavil jako tvůrce remaku Lesního ducha (2013), dále je zodpovědný jak za hrůzný snímek Smrt ve tmě (2016), tak i za jeho pokračování (2021).

Značka Vetřelce se ale bude rozšiřovat ještě na jiných frontách, stále je totiž ve výrobě televizní seriál pod dohledem stanice FX, jehož showrunnerem se stal talentovaný scenárista Noah Hawley. Toho se však dočkáme neznámo kdy.