Vědeckofantastický román Dvacet tisíc mil po mořem patří mezi nejznámější díla francouzského spisovatele Julesa Verna. A jak už to u velkých a starých románů bývá, eventuálně se je někdo pokusí převést do filmové podoby. Výjimkou není ani toto podmořské dobrodružství, odehrávající se v ponorce Nautilus. V průběhu let k nám dorazila celá řada filmových adaptací, první z nich dokonce vznikla již v roce 1907. Žádná verze se však nestala vyloženě nesmrtelnou klasikou. Ovšem Disney se to pokusí změnit. Připravuje totiž novodobou verzi příběhu, který bude převeden do seriálové podoby. A navíc už známe jméno herce, který se ujme role proslulého Kapitána Nema. 

Nadcházející desetidílný seriál ponese název Nautilus, tedy podle jména ponorky, ve kterém se hlavní příběh odehrává. Příběh se tak bude zaměřovat nejen na události z knihy, ale i minulost Nema, kterého si zahraje britský herec pákistánského původu Shazad Latif. Někteří diváci ho mohou poznat buď ze seriálu Star Trek: Discovery, případně z oceňovaného filmu Profil, kde si zahrál manipulativního verbovače Islámského státu. O režii všech epizod Nautila by se měl postarat Michael Matthews, který před rokem nadělil poměrně zábavnou a povedenou sci-fi komedii Láska a příšery. 

Scénář si vzal na starost James Dormer, filmař, který se zaměřuje především na seriálovou tvorbu. Podílel se například na scénáři k akčnímu seriálu Protiúder, případně také historickému dramatu Medicejové. Produkce by měla začít v Austrálii někdy za měsíc, ovšem zatím ještě není známo, kdy přesně se dočkáme premiéry. Výkonná producentka Johanna Devereaux nám však zaručuje dechberoucí podívanou (no bodejť by ne, když se to bude odehrávat pod mořem), která udělá spravedlnost původní předloze. Na další informace si ale musíme počkat.