Za několik dní tomu bude přesně rok od doby, co jsme se dozvěděli, že filmovou adaptaci slavné westernové knihy Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě (Blood Meridian) z roku 1985 od legendárního Cormaca McCarthyho, natočí John Hillcoat. Převést takové dílo do filmové podoby však bude řádně náročný úkol, který vyžaduje i schopného scenáristu.

Tím by se podle serveru Variety měl nakonec stát na Oscara nominovaný John Logan, jehož scenáristická filmografie se skládá ze slavných titulů jako Gladiátor (2000), Poslední samuraj (2003) a Letec (2004). Taktéž se jedná o autora scénáře k chystanému životopisnému filmu o Michaelu Jacksonovi jménem Michael

Samotný příběh by nás měl zavést do půlky 19. století na texasko-mexické hranice, u kterých řádí Glantonův gang. Ten se skládá ze samých zlovolných násilníků a bývalých vojáků, kteří začnou na svých cestách masakrovat nejenom indiány, ale obecně všechny, kteří jim přijdou do cesty. Hlavní postavou se stává bezejmenný mladík s přezdívkou The Kid, který se ke gangu, který vede ďábelský a hrůzostrašný Soudce, připojí.

O vytvoření filmové adaptace v minulosti projevili zájem významní filmaři jako Martin Scorsese (Irčan), Ridley Scott (Napoleon) a Todd Field (Tár), nic z toho ale nakonec nebylo. Opakované neúspěchy při pokusech o vytvoření celovečerní verze způsobily, že román začal být mnohými označován za „nezfilmovatelný“, důvodem je i řádně brutální a násilný obsah, který se navíc vyhýbá tradičním dějovým strukturám.

Původní předloha je i tak považována za McCarthyho vrcholné dílo, přičemž zároveň je označována za jeden z nejdůležitějších románů 20. století.

Jedním z výkonných producentů filmové adaptace bude i John Francis McCarthy, syn výše zmíněného autora,, který loni v létě zemřel ve věku 89 let.

Režisér John Hillcoat už navíc jednu McCarthyho knihu do filmové podoby převedl, řeč je o titulu Cesta (2009), v němž se v role otce ujal Viggo Mortensen a syna Kodi Smit-McPhee. Dále natočil snímky jako Země bez zákona (2012) a Triple 9 (2016). Budeme každopádně držet tvůrcům palce, čeká na ně opravdu přetěžký úkol.