Co se filmových adaptací populárních videoher týče, tak ve vývojovém pekle se na nějaký čas zasekly dva velké celovečerní projekty. Prvním byla adaptace budovatelské open-world hry Minecraft, která byla oznámena už v roce 2014, ovšem od té doby se věci kupředu příliš nepohnuly. A pak tu máme také adaptaci slavné indie hororovky Five Nights at Freddy's, u které se zase dlouho čekalo na dobrý scénář a několikrát se vyměnil režisér. Obou dvou snímků se ale nakonec skutečně dočkáme, protože oba dva tituly dostaly oficiální datum své premiéry.

A začneme adaptací, které se dočkáme ještě letos, to znamená Five Nights at Freddy's. Ta by měla souběžně premiérovat na stanici Peacock a ve vybraných kinech již 27. 10. 2023. Oznámilo to produkční studio Blumhouse Productions, které se zároveň pochlubilo první pořádnou fotkou z nadcházejícího filmu na svém Instagramu. Prohlédnout si ji můžete níže.

Těšit se tak můžeme na příběh Mikea Schimdta (Josh Hutcherson), mladého muže, jenž se potýká s pocitem viny za tragédii ve své minulosti, přičemž nyní se sám snaží postarat o svou mladší sestru Abby (Piper Rubio). Aby mohl Mike zaplatit své nejrůznější účty, rozhodne se nastoupit na noční směnu jako hlídač v Pizzerii Freddyho Fazbeara. Netuší však, že šichtu mu značně znepříjemní vraždící elektronická zvířátka, kterým skrze původní herní sérii vdechl život Scott Cawthon. 

Pak tu máme filmovou adaptaci legendárního Minecraftu, ve které by se v jedné z hlavních rolí měl objevit sympaťák Jason Momoa. Na tu si ale nakonec budeme muset počkat o něco déle, protože snímek má v kinech premiérovat až 4. 4. 2025. A ano, skutečně by měl mít live-action podobu, což se nám poměrně těžko představuje.

Podrobnosti o hlavním příběhu zatím neznáme, ale údajně bychom se měli těšit na cestu jakési puberťačky a její družině dobrodruhů, kterou čeká přetěžký úkol. Zachránit celou krychlovitou dimenzi Overworld, kterou ohrožuje strašlivý černý drak Ender Dragon. Koho přesně bude Momoa hrát, je zatím v krychlovitých hvězdách, ale snad ho skutečně uvidíme stavět domečky, kuchat ovečky a padat do lávičky.

Chystaný film každopádně také měnil své oznámené režiséry, budeme proto doufat, že celý projekt už konečně pevně stojí nohama na zemi. 

Filmovou adaptaci Five Nights at Freddy's natočila Emma Tammi, která v roce 2018 debutovala se svým hororem The Wind. Taktéž si zrežírovala dvě epizody ze seriálu Do temnoty, který do hororového žánru spadá také. Pracovala také na scénáři, na němž makal i filmař Seth Cuddeback.

Ve filmu se dále objeví Matthew Lillard, Elizabeth Lail, Kat Conner Sterling a Mary Stuart Masterson. Na designu vraždících zvířátek dělala i společnost Jim Henson's Creature Shop, která například pracovala na osmdesátkových fantasy klasikách jako Temný krystal (1982) a Labyrint (1986). 

O režii Minecraftu se postará Jared Hess, který se proslavil hned svým celovečerním debutem z roku 2004. Tím byl snímek Napoleon Dynamit, který je především pro americké publikum komediální klasikou.

V žánru komedie pokračoval i ve svých dalších projektech, mezi ně například patří Boží zápasník (2006), Divnej týpek (2009) a Zilionáři (2016). Na produkci filmu se bude podílet také švédské studio Mojang, které za herním Minecraftem stojí.