Brazilský kraťas Umbrella je prvním filmem režisérské dvojice Heleny Hilario a Maria Pece. Příběh vypráví o Josephovi, chlapci, který žije v sirotčinci a sní o tom, že získá žlutý deštník. Pak ale potká mladou dívku, která probudí vzpomínky na jeho minulost.

„Tento film nás učí o důležitosti pozorování, naslouchání a porozumění toho, že nemůžeme soudit lidi, aniž bychom věděli co zažili,“ říká Hilario. „každý si prochází situacemi, které si nikdo jiný neumí představit, takže k sobě musíme být laskaví. Proto jsme vyprávění soustředili kolem empatie a naděje, které potřebujeme čím dál tím více. Vždy jsme chtěli natočit film bez dialogů a použít animaci, hudbu a samotné vyprávění k vyvolání emocí a úvah.“

Oceňovaný krátký film si vedl dobře na 19 festivalech po celém světě. Dostal se do užšího výběru pro Oscary. Sice nakonec nebyl nominován, ale pro autory to není žádná ostuda. Žádný jiný brazilský animák nebyl Oscarům tak blízko.

Všechno začalo v roce 2011, kdy Hilariina sestra navštívila dětský domov, aby jim předala vánoční dárky. Byl tam jeden chlapec, který nejevil zájem o žádné z hraček. Když se ho zeptali, co by si přál, řekl, že deštník. Vzpomněl si, že naposledy viděl svého otce za deštivého dne. Potřeboval deštník, aby získal spojení s rodinou. Režisérku ten příběh natolik zaujal, že se ho rozhodla zpracovat, aby mohl šířit empatii a porozumění.

Trvalo asi deset let, než se podařilo projekt uskutečnit. Hilario ani její partner neměli ze začátku žádné zkušenosti s animací. Na projektu pracovali ve svém volném čase s výpomocí několika profesionálních umělců. Práce zabrala 20 měsíců čistého času. Deštník je dílem lásky, disciplíny a odolnosti,“ shrnuje režisérka svoje dílo.