Tenhle podzim není sezonou víl. Rozhodl o tom streamovací gigant Netflix, když oficiálně zrušil pokračování teenagerského dramatu Fate: The Winx Saga. Showrunner Brian Young, který dříve pracoval na seriálu Upíří deníky, oznámil, že seriál byl 1. listopadu/novembra zrušen.

V příspěvku na Instagramu napsal: „Nuže, toto nebude veselá zpráva, ale Netflix se rozhodl nepokračovat ve třetí sérii seriálu Fate: The Winx Saga. Je to obzvlášť těžké, protože vím, kolik z vás tuto sezónu milovalo.”

Netflix neuvedl žádný oficiální důvod k tomuto kroku. Přestože seriál neměl valnou kvalitu, vybudoval si celkem silnou sledovanost, což zřejmě není pro společnost jediné měřítko úspěchu. Třeba Neil Gaiman, tvůrce Sandmana, napsal v srpnu/auguste na Twitter, že si není jistý, zda seriál dostane druhou řadu, i když na něj kritici a diváci pěli chválu. 

Sandman naštěstí bude obnoven pro další řadu, ale tvůrkyně seriálu The Babysitters Club, tedy Rachel Shukertová, pro svůj hit zelenou nedostala. 

V rozhovoru pro Vulture řekla: „Nevím, co chtěli a nedostali. Mám pocit, že interní metriky Netflixu se mohou měnit z měsíce na měsíc. Něco, co bylo před třemi měsíci v pořádku, najednou není to, co potřebují.

Někteří spekulují, že za zrušením Winx Sagy může být třeba nákladná výprava a speciální efekty, jelikož jde o svět magických bytostí. Lokace, příšery nebo kouzla si vyžadují různé typy zpracování, které mohou rozpočet pěkně nafouknout.  

Navíc se nyní ukazuje, že za rozhodnutí Netflixu mohly mít vliv i nově oznámené plány s franšízou. Tvůrce původního animovaného seriálu Winx Club Iginio Straffi se dva dny po oznámení podělil o vlastní novinky.

„Fate byl vzrušujícím dobrodružstvím, velkým úspěchem a hitem, který sledovaly miliony lidí po celém světě a který znovu potvrdil sílu světa Winx,” napsal italský animátor. „V blízké budoucnosti pracuji na mnoha vzrušujících projektech Winx, o některé z nich se s vámi s velkou radostí podělím.

Prvním projektem je zcela nový CGI restart animovaného seriálu Winx, který nás má přenést zpátky do říše kouzel. Druhou zprávou je pak velkorozpočtový film o Winx, který je Straffiho “dlouholetým snem”. Zda půjde o hraný nebo animovaný počin ovšem neprozradil.  

„Za všechnu lásku, kterou jste Winx věnovali, tvrdě pracuji v naději, že vám přinesu film špičkové kvality, kde budete moci zažít svět Winx, který opět zahrnuje všechny základní hodnoty toho, co pro vás tato ikonická značka znamenala. Věřit si, posílit se, pochopit opravdové přátelství, připomenout si okamžiky, kdy se člověk směje, a samozřejmě si užít jiskřivé chvíle proměny.

Přečtěte si také: Fanoušci si mohou oddechnout. Sandman se na Netflixu dočká druhé řady

Co se týče zrušení hraného seriálu, fanoušci vytvořili petici, jež má Netflix přesvědčit, aby se k němu vrátil. Během několika dní ji podepsalo víc než 22 000 lidí. Naděje přece umírá poslední (ale protože je to Netflix, tak nejspíš taky brzo umře).

Se seriálem se již rozloučili i herci. Elisha Applebaumová, která hrála myšlenkovou vílu Musu, v Instagram Story napsala: „Chci jen říct obrovské díky všem, kteří se podíleli na tvorbě seriálu Fate: The Winx Saga od předprodukce až po postprodukci. Jsem moc vděčná, že mi byla svěřena tak zábavná postava, jako je Musa, a že jsem mohla sdílet vaše obrazovky doma s úžasným hereckým obsazením, které s radostí nazývám svou vílí rodinou. Tento seriál mě toho tolik naučil a lepší čtyři roky jsem si nemohla přát. Děkuji vám za vzpomínky. Děkuji VÁM fanouškům, kteří sledovali cestu seriálu s takovou láskou a nadšením, jsme vám za to moc vděční. Zůstaňte kouzelní.