Kdyby byl Stan Lee, legendární komiksový scenárista, vydavatel a otec Marvelu, stále ještě mezi námi, tak by včera oslavil své sté narozeniny. Nezapomněli na to ani sami představitelé Marvelu, kteří nedávno skrze krátké video oznámili, že na Disney+ vyjde během roku 2023 dokument, jenž se na život a tvorbu slavného tvůrce komiksů zaměří.

Samotné video se především skládá ze scén z nejrůznějších marvelovek, ve kterých si Lee střihl nějaké to malé cameo, což se později stalo v MCU světě v podstatě takovou tradicí. Stan Lee zemřel 12. 11. 2018, přičemž vůbec poslední marvelovský snímek, ve kterém se objevil, byl Avengers: Endgame. Což je vlastně docela dost příhodné, protože poslední Avengeři v podstatě uzavřeli nejenom třetí fázi MCU, ale i jednu velkou éru filmových adaptací marvelovských komiksů, která započala v nultých letech. 

Lee tak zůstává jednou z nejvlivnějších a nejdůležitějších součástí Marvel Comics, je spolutvůrcem různých ikonických postav, mezi které například patří Spider-Man, Hulk, Black Panther, Fantastická čtyřka, Iron Man a mnoho dalších. S nadcházejícím dokumentem na cestě, jehož přesná premiéra zatím není uvedena, se budou moct fanoušci vrátit k jeho legendárnímu odkazu, díky kterému vznikla jedna z největších filmových sérií všech dob.

Zatím však není známo, na které části Stanova života se dokument zaměří. Dočkáme se i autorových mladých let, kdy o psaní pouze snil? Nebo skočíme hned do konce 30. let, kdy Marvel Comics teprve začínal? To se necháme překvapit, každopádně by se mělo jednat o podívanou, kterou by si žádný marvelovský fanda neměl nechat ujít. 

Rok 2023 bude pro MCU v jistém ohledu významný, protože v něm odstartuje jeho pátá fáze. Těšit se tak můžeme na příchod nových seriálů jako Secret Invasion, Ironheart a Echo, stejně tak i na druhou řadu Lokiho. Z filmů zas mezi největší tituly patří Ant-Man and the Wasp: Quantumania, jenž pátou fázi započne, pak Strážci Galaxie 3 a The Marvels.

Někdo během příštího roku se snad dozvíme, kdy přesně k nám dokument o legendárním komiksovém autorovi dorazí.