V půlce letošního jara jsme se dočkali prvního traileru na akčňák Equalizer 3: Poslední kapitola (v anglickém originále pouze The Equalizer 3), ve kterém se Denzel Washington opět chopí role smrtícího Roberta McCalla. Však to ale s těmi podtituly úspěšných filmových sérií znáte. Nějaký snímek se sice nazývá „Poslední kapitola“, ale o pár let později vyjde díl čtvrtý, jenž se zas bude jmenovat třeba „Vzkříšení“, případně „Nový začátek“. Zdá se ale, že zrovna pro Equalizera to platit nebude.

Třetí díl by měl být skutečně úplně poslední kapitolou, po které bude příběh Roberta McCalla definitivně uzavřen. V rozhovoru pro Empire to potvrdil jak režisér Antoine Fuqua, který se postaral i o předešlé dva díly, tak i Washington. Je tedy možné, že nadcházející střetnutí s novou bandou padouchů Robert nepřežije? Inu, na odpověď si budeme muset počkat až do konce měsíce. Od vydání prvního traileru už také víme, které hrozbě bude muset Robert čelit tentokrát. 

Ve třetím díle se Robert po zběsilé jízdě z předešlých dílů rozhodl zanechat kariéry v elitní jednotce, aby se mohl lépe vyrovnat se svými činy, které spáchal. Vydává se proto do malého městečka na jihu Itálie, kde se zprvu zdá, že zde stráví zbytek života v pohodě a klidu. Ale samozřejmě je jasné, že na něco takového může rovnou zapomenout.

Celé místo a nové přátele Roberta začne totiž terorizovat mocná skupina mafiánů, která si z městečka udělá v podstatě takové svoje vlastní hřiště. Robert se zprvu drží zpátky, ale posléze proti gangesterům přece jenom vyrazí do boje, aby své nové přátele ochránil.

Režisér Antoine Fuqua je taktéž zodpovědný za filmy jako Training Day (2001), Král Artuš (2004) a Bojovník (2015). Scénář si opět vzal pod palec Richard Wenk (Expendables: Postradatelní 2).

Kromě Washingtona se ve filmu dočkáme také herců jako Dakota Fanning, Gaia Scodellaro, Bruno Bilotta, David Denman, Eugenio Mastrandrea, Sonia Ammar, Remo Girone, Andrea Scarduzio, Daniele Perrone a Andrea Dodero.

Oficiální premiéra filmu je stanovená na 31. 8. 2023.