Sejde se tvůrce nejpopulárnějšího superhrdinského animovaného seriálu, scénárista jednoho z nejočekávanějších filmů letošního roku, producent, jehož rukama prošly dvě nejvýznamnější sci-fi franšízy, a komiksový scénárista, který musel být v minulém životě zločinec, protože málokdo vidí do duše zločinců, tak jako on. Tohle není začátek komplikovaného vtipu, ale hvězdné obsazení připravovaného animáku Batman: Caped Crusader, který se chystá na HBO Max.

O tom, že se na seriálu podílí Bruce Timm, který se tak vrací ke kořenům populárního seriálu Batman: The Animated Series z devadesátých let, již víme. To že je podepsaný pod seriálem Matt Reeves, jehož filmový Batman je opravdu žhavým titulem, na který se letos těší nejeden filmový fanoušek, víme taky. To samé platí i o J. J. Abramsovi, který má pro změnu v portfoliu napsány filmy ze světa Star Wars i Star Treku. 

Novinkou je však to, že hvězdné trio doplní další neméně hvězdný scénárista. Ed Brubaker je jeden z nejvýznamnějších komiksových tvůrců. Jeho tvorba se zapsala nesmazatelně do kronik obou největších komiksových vydavatelství. Pro Marvel se nebál přivést na scénu Zimního vojáka či zabít kapitána Ameriku. Do rukou se mu dostali i X-Meni a Daredevil. Pro DC Comics zase vytvořil vynikající kriminálku s Catwoman v hlavní roli a jednu z nejklasičtějších povídek o Batmanovi. Batman: Muž, který se směje je již nedílnou součástí sbírky Kameňák, která jistojistě patří do zlatého batmanovského fondu.

Ed Brubaker je mistr noiru a kriminalistiky. Dokázal to se svojí sérií Gotham Central, kde se zaměřil na osudy policejního sboru, který se potýká ve městě zločinu nejenom s těmi nejhoršími zločinci světa, ale i s Batmanem samotným. Nejlepší díla si ale autor schoval pro vydavatelství Image. Společně se svým dvorním kreslířem Seanem Phillipsem stojí za sérií Criminal, Fatale a Fade Out(Zatmívačka), kdy všechny tři díla jsou tím nejlepším, co kriminální noir v komiksu nabízí.

Brubaker má i zkušenosti se seriálovou tvorbou, kdy se podílel na psaní scénáře pro HBO seriál Westworld. Nyní dostal prostor ke spolupráci s dalšími talentovanými umělci a sám si tuhle šanci velmi pochvaluje.

„Málokdo to ví, že to byl právě Batman: The Animated Series, který mě přiměl k tomu, abych začal psát superhrdinské komiksy obecně a Batmana konkrétně,“ vzdal hold tvorbě Bruce Timma. Ed se ve vyjádření pro Hollywood Reporter vrátil i k tomu, že bez kreativních lidí okolo Batman: The Animated Series, by nikdy nevznikla jeho verze Catwoman ani kriminální série Gotham Central.

Pětapadesátiletý Američan z Marylandu, který obsadil v seriálu místo hlavního spisovatele, se nechal také slyšet, že se nemůže dočkat, až lidem ukáže, jakým směrem se bude seriál Batman: Caped Crusader ubírat. Nechtěl ani naznačit, ale prý se máme těšit v dobrém smyslu slova na něco velmi nečekaného.

Batman: Caped Crusader zatím nemá určené datum vydání, ale můžeme jenom doufat, že by se seriál mohl dočkat premiéry ještě během letošního roku na HBO Max. Kromě autorského obsazení víme, že první série bude čítat deset epizod a my se moc těšíme, až uvidíme, co si pro nás hvězdná čtveřice připravila.