Americký autor Yoon Ha Lee není v našich končinách příliš známý, protože neměl dostatek příležitostí se českým a slovenským čtenářům představit. V USA má již vydáno 7 knih, což je rozhodně slušný počet. U nás však zatím vyšla pouze jedna kniha s názvem Liščí gambit, která spadá do sci-fi série Mašinérie říše. Hodnocení oné knihy se pohybuje okolo 67 %, protože autor používá vcelku dost složitých technických a matematických pojmů, kterým nerozumí každý.

Yoon Ha Lee má však šanci zlepšit svou pověst s druhým dílem této série, který brzy zamíří na pulty obchodů. Titul ponese název Krkavčí lest a vyjde stejně jako díl první pod taktovkou brněnského nakladatelství Host s českým překladem od Dany Krejčové. Pokud jste nečetli předchozí díl, raději přeskočte následující odstavec, ať se vyvarujete spoilerům.

Kapitán kel Čeris dokázal vyvolat ducha dávno mrtvého generála šaose Jedaa, aby jí pomohl potlačit povstání v jisté uzlové pevnosti. Nepočítala však s tím, že Jedao se po staletích osvobodí ze svého vězení a posedne ji. Odtrženou marku mezitím napadla hafnská flotila a hexarát proti ní posílá roj generála kel Chirujev, který má jen jediný úkol, nepřítele zastavit. Jedao má však jiné plány. Dokáže se zmocnit velení roje a hodlá se s Hafny vypořádat osobně. Jeden z Chirujeviných podřízených, podplukovník kel Brezan, nepodléhá formačnímu instinktu a dokáže odolávat vlivu geniálního, avšak psychotického Jedaa. "Ten sice tvrdí, že ho zajímá především obrana hexarchátu, ale mohou mu Chirujev nebo Brezan věřit? A nesmetou vládcové hexarchátu celou flotilu, jen aby zničili nevyzpytatelného generála?"

Přečtěte si také: Robert Pilch se na facebookovém profilu nakladatelství Brokilon rozpovídal o jejich současné situaci

Pokud jste si i přes upozornění anotaci přečetli, asi vidíte, že příběhová linka vypadá velice zamotaně a nejspíše nebude pro každého. Jestli však patříte mezi fanoušky této série, nebo se jimi budete chtít stát, druhý díl ze série Mašinérie říše s názvem Krkavčí lest budete moci zakoupit již 8. července/júla 2020.