Pokud vás zajímá, jaké deskové hry jsou oblíbené mezi redaktory, v tomto článku jich pár naleznete. Jde jak o jednoduché, ale velmi zábavné párty hry, tak i o náročnější strategie.

Karak - Kajinka

Jedná se o české stolní RPG v prostředí podzemních dungeonů. Sbíráte vybavení pomocí souboje s monstry, prozkoumáváte podzemí a hledáte poklady. Nakonec je třeba porazit draka, který má ten nejvzácnější. Vyhrává ten, kdo má nejvíce bodů za poklady.

Souboje probíhají pomocí hodu kostkami a pomoc vám může i vaše vybavení, případně schopnosti hrdiny.

Hru můžete vylepšit například DLC Karak: Regent, které obsahuje nové herní možnosti s arénami a nové hrdiny včetně vybavení a herní mód Pán Karaku.

Hra nemá složitá pravidla , proto je ideální na rodinné večery. Je doporučena i pro děti od sedmi let věku

Duna (2019) - Kizuoto

Miluji strategické hry a asymetrické strategie. A tato hra poskytuje obojího dostatek. Zároveň poskytuje jedinečnou atmosféru planety Arrakis a knižní série Duny, kdy IQ nejhloupějšího charakteru se pohybuje tak kolem hodnoty dvou set. Hra svou strukturou nutí hráče vytvářet plány v plánech jiných plánů, počítat s neznámem a další náročné strategické úkony, aniž by musel být hráč zrovna mentatem.

Každá část hry poskytuje mnoho úrovní strategického uvažování. Je třeba vysadit nové vojáky? A kolik, když se za výsadek platí gildě? Jsou-li třeba nové karty zrady, na kolik si dovolím je vydražit, když výtěžek jde do kapsy imperátorovi? A co prodat nějakou informaci? Za koření, za informaci případně uzavřít dohodu? Obzvlášť, když každá dohoda ve hře, která je uzavřená mimo alianci, je závazná.

Hra bohužel trpí na to, že je mnohem zábavnější ji hrát v plném počtu, jedna partie se také může pohybovat od pár desítek minut, až po několik hodin. Pravidla také nevysvětlují různé sporné situace, je třeba si je dohledat odpovědi na různých fórech. Přesto se hra dostala mezi mé nejoblíbenější hry snad hned prvním zahráním. Pokud máte k dispozici dostatek hráčů, jedná se o zajímavý kousek do sbírky.

Ekvivalentem je Hra o trůny: Desková hra, která poskytuje podobně atmosféricko-strategický zážitek, náročnost na pravidla i na herní dobu.

Arkham Horor - Killer

Arkham Horor patrí medzi moje obľúbené spoločenské hry už od svojej prvej edície, ktorá mala občas zmätočne napísané pravidlá a dokázala sa ťahať na dlhé hodiny. Aj napriek svojim problémom však poskytovala hodiny zábavy, tajomstiev a mierneho roleplaya, pretože hráči tu hrajú za rôznych vyšetrovateľov. Každý z nich má trochu iné vlastnosti, schopnosti a príbehy spojené s jeho minulosťou. A každý z nich má iné dôvody, prečo sa snaží zabrániť prebudeniu Prastarého. Teda, hlavným dôvodom je, aby sa neskončil svet, ako ho poznáme a neprišla apokalypsa kozmických rozmerov.

Tretia edícia hry prakticky všetky technicky problémy vyriešila. Do hry pridala rôzne scenáre, ktoré rozprávajú súvislý príbeh týkajúci sa rôznych Lovecraftovských monštier a ich prebúdzania sa. Mapa bola prerobená na modulárnu, čo uľahčuje pridávanie rôznych rozšírení a zabezpečuje, že žiadny scenár a hra nie sú úplne rovnaké. A zrýchlený bol aj systém jednotlivých ťahov, takže do hry sa teraz rýchlejšie dostanú aj neskúsení hráči a samotné hry sú omnoho svižnejšie. Pokiaľ máte radi Lovecrafta, kooperatívne hry, mysterióznu detektívnu zápletku a zaujímavý systém schopností a vlastností, tretia edícia Arkham Hororu je rozhodne pre vás.

VÝBUŠNÁ KOŤÁTKA - WRII

Pokud jste hráč nováček anebo hledáte jednoduché ale přesto zábavné hry, které byste mohli hrát s dětmi, nemusíte hledat dále, jsou tu pro vás Výbušná koťátka! Tahle veselá karetní hra není žádnou novinkou, ve skutečnosti nejenže existuje v několika variantách (jako jsou třeba Výbušní mimoni), ale i k ní již jsou vytvořená minimálně 3 rozšíření.

Rozhodně se jedná o krátkodobou zábavu - průměrná doba jednoho kola je 15 minut, ale jelikož ji můžete hrát už od dvou hráčů, věřím tomu, že se jedná například o skvělý dárek na poslední chvíli pro naprosto kohokoliv, kdo má rád kočky.

Princip je jednoduchý, hráči si postupně lízají karty, dokud si někdo nevytáhne výbušné koťátko - ten, kdo si ho vytáhne, vybuchuje a tedy prohrává. Ostatní karty ve hře mají nejrůznější schopnosti, které vám pomůžou výbušné koťátko si nevytáhnou a stát se tak vítězem. Jelikož mají svoji schopnost vždy napsanou přímo na sobě, nemusíte se nic zdlouhavě učit. Jednoduše pokud máte kartu, na které se píše, že se díky ní můžete podívat na další kartu v lízacím balíčku, můžete ji použít a zjistit, zda vůbec chcete toto kolo lízat, anebo raději použijete další kartu, která vám dovolí toto kolo bezpečně přeskočit bez lízání. Je to vskutku jednoduchá a i bez další rozlišení zábavná hra pro každého, i kdyby jen na těch 15 minut!

Podváděcí prší - Gelu

Oblíbenou karetní hru Prší vám snad ani nemusím představovat. Mariášové karty, každý hráč dostane 4 až 6 karet, a tak dále, a tak dále. Moje nejmilovanější varianta této hry ovšem spočívá v tom, že karty jsou na stůl odhazovány rubem vzhůru a nikdo tak vlastně netuší, co za kartu hráč odhodil. Povinností ovšem je, že hráč vždy řekne jakou kartu odhazuje, může při tom ovšem lhát! Následující hráč má zase vždy možnost ověřit, jestli předcházející spoluhráč lhal. Pokud tedy chce, může kartu otočit, jakmile předchozí hráč lhal, bere si ovšem do ruky celý odházený balíček. Pokud mluvil pravdu, bere všechny karty ten, kdo provádí zkoušku. Takto mohou vzniknout značně veselé situace, kdy všichni hráči za sebou tvrdí, že odhazují například úplně stejnou kartu. Nejlepší samozřejmě je, pokud zrovna poslední hráč nelhal.

Pokud ale nechcete dát pod stromeček mariášové karty, můžu doporučit Uno. Nejenže se svým způsobem jedná o legendární hru, ale prvky podváděcího prší v omezené míře obsahuje. A jelikož jsou zde karty, na které je možné si dopsat vlastní efekty, je možné si zde vytvořit podváděcí prší hezky podle pravidel.