Seriál Ztraceni má zcela po právu status legendy. Nejenže si vybudoval masivní fanouškovskou základnu, která se dodnes hádá o tom, zda celá série měla uspokojivý konec, ale také je z určité části zodpovědný za změnu způsobu výroby televizních seriálů. Ztraceni jsou prostě fenomén, na který by se jednoznačně nemělo zapomenout. Přesně to si uvědomuje také režisér Taylor Morden, který si na odkaz celého seriálu chce posvítit v připravovaném dokumentárním snímku Getting LOST.

Užít by si ho údajně měli jak fanatičtí fanoušci, tak i diváci, kteří na Ztracených zas až tolik neujížděli. Dokument by měl pokrýt veškeré důležité aspekty, které se série týkají. Zaměří se tak například na začátek produkce v roce 2004, na jednotlivé epizody a samozřejmě i milované postavy jako Jack, Kate, Sawyer a Locke. Dokument by se ale měl ohlédnout také za nejrůznějšími fanouškovskými teoriemi, které v rámci jednotlivých sezón na internetu vznikly. A samozřejmě bychom také měli počítat s tím, že tvůrci dokumentu budou hodně hrát na nostalgii, takže pokud se řadíte mezi fanoušky, určitě mějte připravené kapesníky. 

Mezi obrovské nadšence se evidentně řadí i sám režisér Morden, který uvedl, že chce mimo jiné dokument zaměřit na to, jaký měli Ztraceni dopad na popkulturu obecně. Stejně tak si chce posvítit i na jisté chybky a přešlapy, kterých se seriál dopustil. A kdo ví, možná nám také snímek odhalí skutečný význam názvu LOST. Moren taktéž uvedl, že pro něho Ztraceni mnoho znamenají, zároveň se domnívá, že je to dílo, které vydláždilo cestu nové zlaté éře seriálovému světu, který dnes všichni známe a milujeme.

Samotný seriál původně běžel na ABC od roku 2004 do roku 2010, přičemž vyprodukoval šest sezón. Příběh se zaměřil skupinku lidí, kteří přežijí havárii letadla na tajemném a neznámém ostrově, který skrývá celou řadu podivuhodných tajemství. Seriál tak byl chválen nejenom za své zajímavé a dobře napsané postavy, ale také za výborně budující napětí, jež bylo okořeněné notnou dávkou mysterióznosti. V pozdějších sezónách se to sice už trochu přelilo do učiněné fantasy, ale vlastně nad tím lze mávnout rukou.

Seriál tak proslavil herce jako Evangeline Lilly, Dominic Monaghan, Matthew Fox, Jorge Garcia, Harold Perrineau, Josh Holloway, Michelle Rodriguez, Daniel Dae Kim, Terry O’Quinn a Michael Emerson.

Za vznikem Ztracených stojí trio Jeffrey Lieber, J.J. Abrams a Damon Lindelof, který se z velké části podílel na scénáři k jednotlivým epizodám. Seriálu se během let podařilo posbírat celou řadu nejrůznějších cen, největší pocty se mu ale dostalo v roce 2006, kdy byl oceněn Zlatým glóbem v kategorii Nejlepší televizní seriál – drama.

Jak se ale zdá, dokument Getting LOST je zatím ještě v plenkách, protože neznáme nejenom datum premiéry, ale ani producenty, kteří se na projektu budou podílet. Doufejme ale, že se bližší informace dozvíme během následujících měsíců.