Mezi nejslavnější německé filmaře současnosti se určitě řadí i Wim Wenders, který nejenže mnohokrát zabodoval na filmovém festivalu v Cannes, ale byl také nominován na dva Oscary za celovečerní dokumenty Pina (2011) a Sůl Země (2014). A už za několik měsíců bude v českých kinech premiérovat jeho nejnovější film jménem Dokonalé dny, na němž pracoval spolu s japonskou produkcí. Na světě máme i oficiální trailer, na který se můžete podívat výše.

Hlavní postavou se stává tokijský uklízeč veřejných toalet jménem Hirayama (Koji Yakusho). Ten si žije sice osamělým, ale přesto spokojeným životem, který si zpříjemňuje čtením knih a posloucháním starých rockových písní. 

Jednoho dne ale dojde k osudnému setkání. Shledá se totiž se svou neteří Niko (Arisa Nakano). Trailer nám toho o samotném ději moc neřekne, ale čekat bychom měli milou, dojemnou a poetickou podívanou, která bude diváka učit, aby se radoval z maličkostí.

Snímek se už objevil na letošním festivalu v Cannes, kde se dočkal samé chvály. Výše zmíněný Koji Yakusho navíc zvítězil v kategorii za nejlepší herecký výkon. Na Zlatou palmu byl nominován i Wim Wenders. Jedná se také o snímek, který Japonsko pošle do boje o Oscara za nejlepší cizojazyčný film. 

Wenders se postaral jak o scénář, tak i o režii. Mezi jeho další slavné filmy patří také Paříž, Texas (1984), Nebe nad Berlínem (1987) a Tak daleko, tak blízko! (1993).

Dále se ve snímku objeví herci jako Yumi Asô, Tokio Emoto, Sayuri Ishikawa, Tomokazu Miura, Min Tanaka a Aoi Yamada.

V českých kinech se snímek objeví 29. 2. 2024.