Na letošním filmovém festivalu v Cannes se mimo jiné objevil velice hezky vyhlížející animovaný film Flow, který natočil lotyšský režisér Gints Zilbalodis. Snímek by se krátce po začátku příštího roku měl dostat i do našich kin, mezitím se výše můžete podívat na oficiální trailer.

Zdá se, že celý svět, v němž se nacházejí už jenom pozůstatky lidské přítomnosti, míří ke svému konci. Kočka je však samotářské zvíře, nicméně jelikož její domov zpustoší velká povodeň, nalezne útočiště na lodi obývané různými druhy. Navzdory svým odlišnostem se pak musí naučit spolupracovat. Společně tak na osamělé lodi plují mystickou zatopenou krajinou, přičemž se musí vyrovnat s nejrůznějšími výzvami a nebezpečími, které jim přináší adaptace na tento zcela nový svět.

Vypadá to, že nás čeká vizuálně podmanivá podívaná plná roztomilosti, ve které žádné ze zvířátek ani jednou nepromluví. Což je vcelku odvážné, ale já osobně to třeba určitě uvítám. 

Gints Zilbalodis se postaral jak o scénář, tak i o režii. Jeho předešlým filmem byl animák Daleko, (2019), jenž byl zároveň i jeho debutem. Spolu s ním na scénáři pracoval také Matiss Kaza (Malá vlna).

Do našich kin by se měl animák dostat 2. 1. 2025.