Většina fanoušků Duny jistě netrpělivě vyčkává druhý díl od režiséra Denise Villeneuvea. Tento film slavil úspěch nejen na stříbrném plátně, ale jeho vznik vyvolal velký zájem o toto univerzu jak mezi starými, tak i novými fanoušky. Znovu se u mnohých lidí dostalo pozornosti knižní předloze. Jen na poli deskových her přinesla premiéra tohoto jednoho filmu ohromné množství titulů, z nichž některé byly "jen" starou deskovkou v novém kabátu. Vzniklo však i dost nových her, z nichž nejvýznamnější je hra Duna Impérium, která získala dokonce nominaci na prestižním festivalu Spiel 2022 pořádaném v německém Essenu. Ač nominaci neproměnila na vítězství, jedná se o velký úspěch a uznání samotného designu v nepřeberném množství titulů, které tento rok tvořily konkurenci.

Hra zaujala mnoho deskohráčů, ale existovaly i ohlasy o některých designerských rozhodnutích, které by hráči raději viděli jinak. Například bylo kritizováno, že ve hře s mechanikou deckbuilding bylo velmi obtížné zbavovat se z balíčku již získaných karet. Tento a mnoho dalších neduhů se pokusilo napravit první rozšíření s názvem Vzestup Iksu. Nutno podotknout, že dle většiny hráčů byla náprava velmi úspěšná a z rozšíření se stala esenciální součást hry. Hráči, kterým nevadí anglický jazyk, se již mohou těšit z nejnovějšího rozšíření Dune Imperium - Immortality. Hráči preferující českojazyčná vydání si musí ještě chvíli počkat, nicméně rozšíření již bylo vytisknuto a nyní je na lodi. To znamená, že se v českých obchodech objeví někdy v horizontu dvou měsíců.

Hra těží z filmové licence, díky tomu si mohou hráči zahrát například za Paula Atreida v podobě Timothée Chalameta, Glosu "Bestii" Rabbana v podobě Davea Bautista, případně narazit na kartu Jessicy s tváří Rebeccy Ferguson. O to je zajímavější, že první rozšíření přináší do hry frakci Iks a druhé Bene Tleilaxu, které nejsou součástí první knihy pokrývané filmem.

Jak se hraje základní hra

Duna Impérium je kombinací dvou dominantních mechanik. První z nich je deck building, tedy stavba balíčku během hry. Hráči začínají s deseti stejnými kartami a na začátku kola si vždy líznou pět. K téměř jakékoliv akci je nutné jednu z karet zahrát a často využít i nějaký její efekt. Hráč může své kolo ukončit tím, že zbylé karty na ruce ukáže a za jejich hodnotu může ze společného obchodu nakoupit další karty do svého balíčku.

Druhou mechanikou je worker placement, tedy vysílání pracovníků, což je vždy podmíněno kartami. Symbol na nich určuje, kam je možné vyslat jednoho ze svých agentů, někdy je s tím spojená i akce na samotné kartě. Každé místo na herním plánu spadá pod některý ze symbolů a hráči tak získávají přístup k dalším bonusům. Propojením správných karet a míst na herním plánu lze dosáhnout velmi silných kombinací.

Na začátku hry mají hráči jen dva agenty, proto na každém kroku záleží. Během hry lze získat jednoho dalšího agenta. Také je možné si najmout na jedno kolo mentata, ten funguje jako bonusový agent na jedno kolo. Většinou tak najmutí pouze zpozdí hráče v zahrání agentů, což při plánování některých akcí může být velmi výhodné. Některé akce a bonusy mohou přinést hráči i více možných tahů, nicméně prostor na herním plánu je omezen, zvláště ve větším počtu hráčů. Tedy najít skutečně dobrý tah nemusí být snadné, protože počet agentů není vždy výhodný.

Krom toho, že si hráči překáží, tak mohou získávat vliv u některé ze čtyř frakcí a také svádět každé kolo souboj o různé bonusy, případně sbírat intriky.

Cílem hry je získat deset bodů, i díky intrikám se jedná o napínavou hru do konce. Některé z intrik totiž dokážou pár bodů přidat po skončení hry. Vliv v frakcích také přináší až dva body, přičemž ten nejvyšší si vyšším vlivem mohou dokonce hráči krást.

Hráči hrají za různé velitele, což do hry vnáší od začátku asymetričnost. Každý hráč má k dispozici pár schopností, přičemž ta silnější se aktivuje pouze při vyslání agenta skrze kartu Pečetní prsten.

Umět optimalizovat balíček, vyslat agenta na správné místo a také vybudovat armádu a odhadnout její správné síly ve správný čas, to všechno jsou elementy úspěchu.

Na konci každého kola se vyhodnotí souboj a hráči mohou získat odměnu dle karty konfliktu. Navíc je možné získat odměnu i pokud hráč v souboji nevyhraje, ale pouze se jej zúčastní. Tím se otvírají možnosti konfliktu a intrikaření v každém kole.

Jak každý fanoušek knižní a filmové předlohy ví, tak na Arrakisu se těží nejvzácnější surovina ve vesmíru, koření. Nicméně na samotné pouštní planetě je tou nejvzácnější surovinou voda. To je v herních mechanismech také reflektováno.

Kritika základní hry se vztahovala na některá designerská rozhodnutí. Například chyběl větší počet možností, jak čistit svůj balíček. Také se mohla zaseknout nabídka, pokud nikdo nenakupoval. Další problém byla téměř nevyužitelnost některých herních polí na herním plánu. Přes to všechno se jedná o velmi dobrou a komunitou i kritiky uznávanou hru.

Přínosy vzestupu Iksu

Rozšíření Vzestup Iksu přišlo hned s několika řešeními, kterak problémy zjištěné komunitou napravit.

První změnou byla úprava herního plánu, který překryl většinu polí Landsraatu a nahradil je jejich ekvivalenty. Také přidal novou stupnici, kterou mohli hráči využívat. Další změnou byly technologie, které bylo možné získávat za nashromážděné koření a které odemykaly velmi silné schopnosti.

Nabídka karet se rozrostla o velké množství nových kousků schopných odstraňovat karty z balíčku, ale také novou schopnost, která se spustí jak při ponechání karty v ruce, tak při jejím odstranění z balíčku, případně odhození z ruky. Tím se hloubka pravidel vztahujících se k práci s balíčkem značně prohloubila.

Dalším přínosem byl nový typ jednotek zvaný Dreadnought, tedy další karty vůdců, možnost sdílet za určitých okolností pole s jiným agentem, případně nové karty kreativnějších a variabilněji využitelných intrik, byly jen příjemnou třešničkou ke všem vylepšením.

NESMRTELNOST A CO PŘINÁŠÍ

Nejnovější rozšíření Nesmrtelnost se zaobírá genetickými manipulátory známými jako Bene Tleilax. Opět dochází ke změně herního plánu, ale tentokrát jen u jednoho políčka. Výzkumná stanice, která za poplatek dvou žetonů vody umožnila líznutí tří karet, bude sice o zisk jedné karty ochuzena, ale přidá pohyb po nové stupnici genetického inženýrství, což může vyústit v nové a kreativnější bonusy, nicméně i líznutí karty může mezi tyto bonusy patřit.

Navíc se ze základního balíčku odstraní dvě karty, konkrétně Duna, pouštní planeta, a nahradí se novými kartami interagujícími se stupnicí genetických inženýrů.

Bene Tleilaxu budou zajímavou frakcí pro zisk vlivu, protože krom případného bodového ohodnocení poskytují vlastní trh s kartami. Ten se ale neplatí vlivem jako doposud. Za různé akce je možné poskytnout genetickým inženýrům vlastní vojáky pro výzkum a poté nakoupit karty z této zásoby právě za již darované vojáky. Armádních sil však není v základní hře mnoho a snadno mohou dojít. Proto je možné si vojáky kdykoli vzít zpět i bez nákupu, pokud to hráč shledá takticky výhodnější.

Další novou schopností na kartách je slovo Graft. Pro jaký překlad se REXhry rozhodly, zatím není oficiálně oznámeno, ale lze očekávat použití slova štěp, případně podobný ekvivalent. Karty s touto schopností nelze zahrát samotné, ale je třeba spolu s nimi zahrát jednu další kartu. Tím získá hráč přístup k bonusům i lokacím pro vyslání agentů z obou karet a bude tak možné provádět skutečně mocné tahy při správném využití. Některé karty dokonce poskytnou své schopnosti jenom tehdy, budou-li zahrány jako druhá karta štěpu.

Další novou mechanikou bude žeton Rodinných atomovek. Díky němu může hráč jednou za hru odstranit všechny karty z nabídky a nahradit je novými. Díky tomu může doufat v lepší karty, případně zabránit soupeřům v získání těch, které by jim příliš pomohly. Pochopitelně se může jednat o dvousečnou zbraň, ale to je ve světě Duny všechno.

V pravidlech je navíc doporučení, aby se v případě hry s oběma rozšířeními hra ukončila až po dosažení bodové hranice navýšené o jeden bod.

Je dobré připomenout, že krom fyzických rozšíření existuje i aplikace zdarma. V Dire Wolf Gameroom lze najít sekci k Duně Impérium dokonce i v češtině. Samotná aplikace Dune Imperium překlad nemá, což může být trochu matoucí. Toto drobné rozšíření zdarma usnadňuje solo hru, ale také přidává několik nových možností. Náhodné eventy přinášející nové a nepředvídatelné situace, tajná hlasování, případně třeba rychlý mód a epický mód.

Právě epický mód se v případě využití obou rozšíření dočká drobné změny. Stále zůstává vše, tedy hráči začínají s více vojáky v základně, kartou intriky a také kartou Vláda nad kořením. Ta však nově nenahrazuje kartu Duna pouštní planeta, ale začíná v odhazovacím balíčku. Tedy se hráčům dostane na ruku později a také to znamená úvodní balíček obsahující technicky vzato jedenáct karet.

Ač se jedná o rozšíření s méně pravidly, jejich dopad na hru bude ohromný, přinese mnoho nových možností a strategií a znovu dostane písečnou planetu na stůl mnoha hráčů. Pokud se i tomuto rozšíření bude dařit, lze předpokládat, že se herní možnosti v budoucnu ještě rozšíří.

A jelikož se jedná o velmi úspěšnou hru studia Dire Wolf, ale i českého vydavatelství REXhry, lze tento úspěch optimisticky předjímat. Když hra vyšla v českém nákladu, tak se jednalo o nejrychleji vyprodanou hru brněnského vydavatelství.

Cenu české verze rozšíření zatím neznáme, ale v brzké době lze očekávat odemčení předobjednávek na Planetě her, domovského obchodu brněnského vydavatelství. K základní hře i rozšíření byla jako součást předobjednávky i promo karta, lze tedy očekávat podobnou věc i u blížícího se rozšíření.