Po 25 letech existence řady LEGO Star Wars je tomu možná těžké uvěřit, ale byly doby, kdy i figurky postav z předaleké galaxie měly stejnou ikonickou žlutou kůži jako postavičky ze všech nelicencovaných větví nejslavnější stavebnice. A právě v té době, konkrétně v roce 2002, se zásluhou sady republikové výsadkové lodě LAAT/i na motivy filmu Star Wars: Klony útočí zrodil Jedi Bob. Dlouho šlo o bezejmenného rytíře Jedi, který se měl zúčastnit první bitvy o Geonosis, časem však dostal prosté, ale snadno zapamatovatelné jméno. Možná i proto se v očích mnoha fanoušků Star Wars a stavebnice LEGO stal legendou a úspěšným memem. A nyní je tato legenda zpět.

Společnosti Lucasfilm a The LEGO Group oznámily čtyřdílnou animovanou mini-sérii LEGO Star Wars: Rebuild the Galaxy, která se objeví v nabídce streamovací služby Disney+ 13. září/septembra 2024. A jestli jste si mysleli, že halloweenský, vánoční a letní LEGO Star Wars speciál z předchozích let byly docela šílené, tak tohle překračuje všechny meze. Pokud nevěříte, snad stačí říct, že v chystaném animovaném projektu se objeví nejen Jedi Bob, ale i neméně legendární Darth Jar Jar.

Příběh se točí okolo obyčejného pasáčka nerfů (zvířat ze světa Star Wars, ne zhoršení statistik v nějaké videohře) jménem Sig Greebling. Ten v zapomenutém chrámu Jediů objeví mocný artefakt, který celou galaxii zcela přestaví. Z klaďasů se stávají záporáci, z padouchů jsou dobráci a jenom Sig se může stát hrdinou a všechno napravit.

První teaser sází na to, že fanoušci, kteří vyrůstali s legem na motivy filmových prequelů, okamžitě poznají Boba. A Darth Jar Jar funguje jako krásná tečka na závěr. Také je tu ale k vidění temná verze ikonické lodi Millenium Falcon, banda ewockých lovců odměn, povstalecké kráčející kolosy AT-AT nebo letka X-Wingů předělaných na stíhačky TIE.

LEGO Star Wars: Rebuild the Galaxy se může pochlubit také zajímavým obsazením. Svůj hlas mini-sérii propůjčili Gaten Matarazzo (Sig Greebling), Tony Revolori (Dev Greebling), Bobby Moynihan (Jedi Bob), Marsai Martin (Yesi Scala), Michael Cusack (Servo), Ahmed Best (Darth Jar Jar) a dokonce Mark Hamill (Luke Skywalker).

Scénář, pozice výkonných producentů a dohled nad celou sérií pak mají na starosti Dan Hernandez a Benji Samit (Želvy Ninja: Mutantí chaos, Pokémon: Detektiv Pikachu, Addamsova rodina 2 z roku 2021). Dalšími výkonnými producenty jsou James Waugh, Jacqui Lopez, Josh Rimes, Jill Wilfert, Jason Cosler a Keith Malone, o režii se stará Chris Buckley a výčet jmen autorů uzavírají producenti Daniel Cavey a Dan Langlois.

Je ale otázka, proč došlo k odhalení projektu včera a ne v sobotu, protože věříme, že představení LEGO Star Wars: Rebuild the Galaxy by jinak vlažnější oficiální Star Wars den výrazně zpříjemnilo. Pokud to má ale být náplast na zklamání některých fanoušků, tak ji přijímáme. I když raději tuto novinku budeme vnímat jako náhradu skutečnosti, že nedávno odhalená figurka Cala Kestise z herní série Star Wars Jedi je nakonec součástí sady imperiálního hvězdného destruktoru za 170 eur...