V létě roku 2022 se značka Star Wars Jedi, kterou aktuálně tvoří hry Star Wars Jedi: Fallen Order a Star Wars Jedi: Survivor, dále komiks Star Wars Jedi: Fallen Order - Dark Temple a román Star Wars Jedi: Battle Scars, oficiálně přidala ke starším herním sériím z předaleké galaxie, které se dočkaly zpracování v rámci stavebnice LEGO. Tehdy jsme ale dostali pouze postavu droida BD-1. Před několika měsíci se však začalo spekulovat o tom, že letošní sady vydané při příležitosti 25. narozenin celé řady LEGO Star Wars nabídnou i figurku hlavního hrdiny Cala Kestise. A nyní se spekulace do značné míry potvrdily.

Oficiálně stále nevíme, v jaké sadě Cala najdeme, ačkoliv spekulace hovoří o tom, že půjde o výroční minifigurku, kterou najdeme ve stavebnici Hvězdy smrti. Na kostičkovanou podobu oblíbeného Jedie, kterého ve hrách ztvárnil herec Cameron Monaghan, se ale můžeme podívat zásluhou videa, jež vzniklo v rámci už zmíněného 25. výročí LEGO Star Wars. Kromě Cala Kestise lze ve videu navíc vůbec poprvé vidět i figurku dospělého Ezry Bridgera z hraného seriálu Ahsoka, stejně jako další, už známé postavy a prvky z původní filmové trilogie, prequelů, sequelů, seriálů Mandalorian, Andor a Ahsoka, série Obi-Wan Kenobi nebo dětského animovaného seriálu Star Wars: Dobrodružství mladých Jediů.

Nyní je tedy prakticky jisté, že pokud příznivci videoherní sekce světa Star Wars budou chtít Cala Kestise v LEGO podobě, budou si muset pořídit novou sadu Hvězdy smrti. Ta by měla vyjít někdy během letošního léta, aktuálně se ale dost liší dohady o ceně i podobě stavebnice. Někteří hovoří o tom, že půjde jen o konferenční místnost z filmu Star Wars: Nová naděje s cenou okolo 80 amerických dolarů, jiní mluví o celé Hvězdě smrti, která má stát až 160 dolarů. Očekáváme, že k oficiálnímu odhalení sady dojde v dohledné době.

Mimochodem, to, že má být figurka Cala Kestise součástí sady inspirovanou Hvězdou smrti, ještě neznamená, že se mladý Jedi jednoho dne na slavné imperiální bitevní stanici opravdu objeví. Výroční figurky jsou totiž k letošním sadám přiřazovány víceméně náhodně. Třeba k už vydané stavebnici, díky níž si můžete postavit starého dobrého droida R2-D2, je přibalen Darth Malak z klasické videohry Star Wars: Knights of the Old Republic z roku 2003. Malakovo řádění ve službách Sithského impéria a sestrojení R2-D2 přitom na časové ose světa Star Wars dělí přibližně 4 tisíce let, takže obě postavy nic přímo nespojuje. Proto nemá smysl hledat ani jakoukoliv souvislost mezi Calem Kestisem a Hvězdou smrti.