James Marsh, britský filmař a držitel Oscara za dokument Muž na laně (2008), uvede snímek jménem Dance First, který si posvítí na život Samuela Becketta, slavného irského spisovatele, dramatika, laureáta Nobelovy ceny za literaturu a významného tvůrce tzv. absurdního divadla. Ve filmu ho ztvární charismatický Gabriel Byrne (Děsivé dědictví). Na světě už máme i oficiální trailer, na který se můžete podívat výše.

Film by si tak měl posvítit na různá období Beckettova života, nahlédneme do časů jeho dětství v Irsku, prozkoumáme jeho napjatý vztah s Jamesem Joycem, pak s jeho manželkou Suzanne Dumesnil, stejně tak i milenkou Barbarou Bray, přičemž v neposlední řadě se i podíváme do doby, kdy se zapojí do francouzského hnutí odporu proti nacistickým okupantům. A samozřejmě nebude chybět ani jeho poválečný literární vzestup, během něhož se něj stane jedna z největších uměleckých ikon 20. století. Název filmu tak vychází ze známého Beckttova citátu: „Nejdřív tanči, přemýšlej později. Tak je to přirozené.“ 

James Marsh se postaral jak o scénář, tak i o režii. Mezi jeho další známé filmy patří ještě Teorie všeho (2014), Mercy (2017) a Králové zlodějů (2018).

Dále se ve snímku objeví herci jako Aidan Gillen, Robert Aramayo, Bronagh Gallagher, Maxine Peake, Fionn O'Shea, Sandrine Bonnaire, Barry John O'Connor, Caroline Boulton a další.

Snímek bude uveden na VOD 16. 8. 2024.