Jak možná budou mnozí vědět, filmová franšíza Hunger Games vychází ze stejnojmenné knižní série, kterou vytvořila americká autorka Suzanne Collins. Studio Lionsgate se postaralo o adaptaci všech dosud vydaných dílů, včetně i prequelu jménem Balada o ptácích a hadech, jehož filmové zpracování dorazilo do kin na konci loňského podzimu.

Autorka však ještě se svou slavnou knižní sérií o smrtících hrách nehodlá seknout. Chystá pro nás totiž další knižní titul jménem Sunrise on the Reaping, který má vyjít 18. 3. 2025.

A studio Lionsgate už oznámilo filmovou adaptaci, která již zná své datum premiéry. Film by měl vyjít 20. 11. 2026, u nás to bude zřejmě od den dřív. O režii se zřejmě opět postará Francis Lawrence, který natočil všechny dosavadní filmové adaptace kromě prvního dílu, o nějž se postaral Gary Ross. Lawrence o možnosti režírování má zatím momentálně jednat. 

The Hunger Games: Sunrise on the Reaping bude dalším prequelovým příběhem, který se má odehrávat 24 let před událostmi prvního knižního dílu s hrdinkou Katniss Everdeen.

Příběh by měl začít ráno v den veřejného losování zvaném Sklizeň, během něhož se z každého kraje vybere jeden chlapec a jedna dívka, kteří se budou muset zúčastnit dalších Hladových her. Nyní však přichází 50. ročník, což znamená, že se bude jednat o druhé čtvrtohry, tudíž celá událost bude krapet jiná a speciální.

A pokud si pamatujete události z již vydaných dílů, tak možná víte, že právě 50. ročník Hladových her a druhé čtvrtohry vyhrál Haymitch Abernathy, na něhož se zřejmě snímek zaměří. Abernathy se v původní sérii stal pro Katniss jistým mentorem, ve filmech si ho zahrál Woody Harrelson.

Žádné herce zatím na palubě nemáme, stejně tak je otázkou, kdo se vlastně postará o scénář. Snad se odpovědí dočkáme ještě letos.

Filmové adaptace s Jennifer Lawrence v hlavní roli si každopádně vedly v kinech vždy velice slušně, nejlépe na tom byla Vražedná pomsta (2013), která z rozpočtu 130 mega utržila přes 865 milionů.

Prequel Balada o ptácích a hadech si už vedl podstatně hůř, ale nedá se říct, že by se jednalo o nějakou katastrofu. Ten zas z rozpočtu 100 mega utržil přes 337 milionů. Tak uvidíme, jak si povede další filmový kousek.