V současné době nejoblíbenější autor české fantastiky, František Kotleta, na svém facebookovém profilu sliboval, že na začátku nového pracovního týdne odhalí podrobnosti o v pořadí čtvrtém díle dvanáctidílné space opery Legie. A jak Kotleta slíbil, tak i udělal. Čtvrtá Legie s podtitulem Rudý vrabčák se blíží a s ní i neobvyklá parta hrdinů, jež má za úkol zachránit zbytek lidské civilizace před odporným společenstvím mimozemšťanů.

Zatímco předešlá kniha od Kristýny Sněgoňové přinesla čtenářům vedlejší příběhovou linku o naprosto šíleném úkolu uprostřed vesmírného válečného vrakoviště, Rudý vrabčák posune hlavní příběh opět kupředu. Posádka lodi Kraksna stále pracuje pro vesmírnou mafii. Avšak tentokrát se kapitán Moravec, ruský geroj Gerasim, technik Vodička, profesorka Krasiński, kuchař Guiseppe a tajemná dívka Amanda opět utkají s enlily.

Vesmírná mafie totiž neohroženou partu posílá na planetu Tisíce světel, která se stala novým terčem invaze mimozemského společenství. Na tuto planetu však kromě nich míří i nejlepší špioni ze všech soupeřících civilizací a mezi nimi je i ta, jež se nazývá Rudý vrabčák.

Podle volně přeložených slov Františka Kotlety se fanoušci opět mohou těšit na ulítlou jízdu plnou akce, humoru, násilí a nejspíše i sexu, který autorům české akční fantastiky rozhodně není cizí.  

Fanoušky ale asi nejvíce zajímá, kdy si novou Legii budou moci přečíst. Podle slov Františka Kotlety si máme do svých kalendářů zapsat datum 10. prosince/decembra 2021. V tento den by mělo nakladatelství Epocha začít novou Legii rozesílat. Do té doby si zatím můžete prohlédnout finální obálku, nebo si přečíst povídku Gerasim v zemi za zrcadlem, která se nachází v povídkové sbírce Krásky a vetřelci: Pulp stories.