Již ve velmi brzké době čeká český knižní, filmový a dokonce i videoherní trh obrovská událost. Jakub Hussar bude společně s nakladatelstvím Argo vydávat první ze dvou svazků coraabských dějin. Než se však podíváme na informace o první knize 0 Tu, měli bychom si zopakovat, co je to Coraab, kdy vznikl a kde všude se objevil.

CO JE CORAAB/CORAABIA?

Coraab můžeme označit jako vymyšlený obydlený skládkosvět (planetu) ležící na hranicích centrálních oblastí Cor'Ogu a Iontachoru. Přesněji řečeno se nachází v coraabské soustavě, jež obsahuje celkem sedm planet obíhajících okolo hvězdy Unaar. Kromě Coraabu se zde nachází ještě jedna obyvatelná planeta s názvem We'Rd, která slouží jako sídlo mechakultury Redda.

Samotná planeta Coraab je však v celé soustavě nejdůležitější. Pro mnoho kultur tohoto vymyšleného multivesmíru se jedná o velmi důležitý tranzitní uzel a překladiště zboží. V nejdůležitější části historie Coraabu slouží tato planeta jako trvalé či přechodné útočiště pro stamilióny tvorů ze všech koutů multivesmíru.

Již jsme vám vysvětlili pojmy jako Coraab a coraabská soustava. Dalším důležitým pojmem je však ještě slovo Coraabia. To by se dalo popsat jako souhrnné označení pro celý multivesmír Jakuba Hussara a jeho přátel. Celá Coraabie obsahuje celkem deset rozdílných světů. Jedná se tedy opravdu o obrovský vymyšlený vesmír, při jehož podrobném popisu bychom strávili několik hodin.

FILMOVÁ ÉRA

Celý nápad vznikl někdy okolo roku 2000, kdy Jakub Hussar společně s přáteli potřebovali nějaký zajímavý svět pro jejich studentské filmy. Nejznámějším snímkem je bezpochyby absolventský film Skeletoni z roku 2007, který si můžete zcela zdarma pustit například na youtubovém kanále NaFilmu.cz

Příběh filmu se odehrává samozřejmě na planetě Coraab, kde v nekonečné koloně uvízne dvojice detektivů převážející nebezpečného vězně. Od dokončení úkolu je ale kromě množství aut dělí také řada nepříjemných překvapení. Za režií snímku Skeletoni stál samotný Jakub Hussar. V hlavních rolích se zde objevili herci jako Jiří Ployhar mladší (Lidice), Vladimír Javorský (Máj), Kryštof Hádek (Vlastníci), Václav Upír Krejčí (Příběh rytíře) a další.

KARETNÍ VIDEOHRA CORAABIA

Největší boom světa Coraabia přišel v roce 2011, kdy Jakub Hussar společně s jeho vývojářským studiem ARK8 spustili uzavřenou betu F2P sběratelské karetní videohry s totožným názvem Coraabia. Na hře se kromě studia ARK8 podílely stovky umělců z bezpočtu zemí světa. Pro hráče důležitý otevřený betatest byl spuštěn v dubnu/apríli roku 2013. Přibližně o rok později už fungovala celistvá Coraabia 2.0, která vyhrála kategorii Nejlepší debut v české herní tvorbě na předávání cen Česká hra roku 2014. V době Coraabie 2.0 měl Gelu tu čest vyzpovídat Jakuba Hussara osobně v 78. epizodě Indiana.

I když si hrou Coraabia prošlo více než sto tisíc hráčů, což je na české poměry velmi slušné číslo, hořkosladký konec musel jednoho dne přijít. Všechny servery byly vypnuty během října/októbra 2016. Oznámení a omluva vyšly z rukou samotného Jakuba Hussara na facebookové stránce Coraabia.

V oznámení však dal Hussar fanoušků multivesmíru Coraabia naději. Sám zde označil tento výtvor jako jeho celoživotní dílo, se kterým nechce nikdy skončit a prozradil, že už nějakou dobu pracuje na coraabské knize s názvem 0 Tu, jež měla mít křest 20.5.2020 v prostorách holešovického Hólu.

HISTORICKÝ OPUS 0 TU

Jak vám všem asi došlo podle samotného úvodu, kniha v ten den nevyšla. Teď však ale víme, že první svazek knihy 0 Tu zanedlouho zamíří do tiskárny a následně k lidem. A co mohou fanoušci Coraabie od románu 0 Tu očekávat?

Samo vydavatelství označuje knihu jako literární opus magnum Jakuba Hussara, na kterém strávil celých 6 let svého osobního života. Dvousvazkový cyklus 0 Tu má za úkol představit historii planety Coraab a to nejen fanouškům světa Coraabie, ale i úplným nováčkům. Kniha se bude zaobírat tak dalekou minulostí, že se v ní dozvíme informace o důležitém období kolonizace známého skládkosvěta.

Historii budeme sledovat z pohledu Tal Kusy-Gammah, první z dlouhé linie coraabských Pánů Těžby, jež se na konci své životní cesty svěřuje čtenáři se svým pohnutým osudem. Jakub Hussar se snažil v knize zvěčnit velice autentické svědectví. Díky němu budeme moci nahlédnout na události coraabského letopočtu očima ženy, která se svými odvážnými činy navždy zapsala do historie Coraabie.

Vydavatel knihy, kterým je oblíbené nakladatelství Argo, románovou sbírku 0 Tu popisuje následujícími slovy:

Přečtěte si také: Druhý díl románového cyklu Gauntovi duchové ze světa Warhammer 40 000 dostává nové vydání

„0 Tu nám představuje planetu skrze jeho kolonizátory – svébytnou kulturu Talů, kteří na Coraab míří ve snaze těžit jeho prastaré skládkové podloží obsahující bohatství nevyčíslitelné hodnoty. Talové žijí po několik generací v obřích prospektorských lodích a o jejich strastiplné cestě plné nástrah a nečekaných zvratů byl v moderních dějinách Coraabu napsán bezpočet děl. To nejlepší z nich – kruhopis Og’Tu (coraabsky “Nula Tu”, tedy “těžební rok nula”) historika Kama Jelentara Hussar bylo adaptováno do podoby výpravného historického životopisu. Právě toto sugestivní prolínání fiktivní mytologie s naším vlastním světem z Coraabu činí originální a živoucí fenomén, který v rámci České republiky nemá obdoby.“

V neposlední řadě máme pro nové zájemce o svět Coraabie malé upozornění. Od knihy 0 Tu nečekejte žádné akční sci-fi ve stylu oblíbených space oper. Tato kniha připomíná svým stylem seriózní historickou literaturu od Mika Waltariho (Egypťan Sinuhet). Samotné doporučení knihy pak spadá nejen na milovníky Coraabie, ale také na fanoušky titulů jako Duna, Nadace či neobvyklých komiksů od Alejanda Jodorowského (Kasta metabaronů).

Jak již bylo zmíněno, první svazek románu 0 Tu zanedlouho zamíří do tiskárny. Podle informací z oficiálních stránek nakladatelství by samotné vydání mělo spadat na 30. června/júna 2021. My se knihy nemůžeme dočkat a přejeme jí velký úspěch.