Minulou sobotu nadešel pro milovníky seriálu Doctor Who (Pán času) velký den. Na Disney+ plus totiž premiérovala v rámci 60. výročí první epizoda dlouho očekávaného speciálu, v němž se na scénu vrátil nejenom milovaný David Tennant, aby si zopakoval svou roli desátého Doktora (ve speciálu technicky vzato čtrnáctého), ale také jeho herecká kolegyně Catherine Tate, která opět ztvárňuje Doktorovu parťačku Donnu Noble.

BBC si dalo záležet na tom, aby nadcházející speciál chytře a promyšleně propagovalo, přičemž se zdá, že se mu to vyplatilo po všech stránkách. První epizoda seriálu jménem The Star Beast měla totiž vyloženě fantastickou sledovanost. Zábavní korespondent Lizo Mzimba uvedl, že epizodu přes noc sledovalo až 5,08 milionů diváků. Jedná se tak o největší sledovanost Doctora Who od dob novoročního speciálu Resolution z roku 2019 s Jodie Whittaker.

Ono několikamilionové číslo navíc zahrnuje pouze diváky z Velké Británie, kteří sledovali přímo živé vysílání, stejně tak i ty, kteří epizodu sledovali v následujících hodinách. Tudíž je jasné, že od té doby si epizodu pustilo mnoho dalších lidí, výsledné číslo už tak bude o něco vyšší. Díky Disneymu si také mohli epizodu pustit fanoušci z dalších zemí, včetně i České republiky a Slovenska.

A když už o našich končinách mluvíme, tak se zdá, že velký zájem o speciální epizodu měli i naši krajané. Podle serveru FlixPatrol je speciální epizoda na Disney+ druhým nejsledovanějším titulem jak v Česku, tak i na Slovensku. A to hned po novince Přízraky v Benátkách.

Ať už si o kvalitě prvního dílu myslíte cokoliv, z hlediska sledovanosti zaznamenal Tennantův Doktor opravdu parádní comeback. 

K seriálu se navíc jakožto showrunner vrátil i Russell T. Davies, který ho kdysi představil modernímu publiku. A kdo ví, jeho návrat by tak mohl přivést k seriálu zpět některé zklamané fanoušky, kteří se na Doktora Who vykašlali poté, co ho dostal pod palec scenárista Chris Chibnall.

Jak už také dlouho víme, speciální epizody budou v podstatě takovým přechodovým obdobím, protože na jeho konci by se měl stát v pořadí patnáctým Doktorem herec Ncuti Gatwa. Jeho novou parťačkou se stane Ruby Sunday, kterou si zahraje Millie Gibson.

Druhý díl speciálu, který ponese název Wild Blue Yonder, se na Disney+ objeví tuto sobotu, tedy 2. 12. 2023.