POZOR! Následující řádky obsahují spoilery k filmu Klub rváčů!

Filmová adaptace slavného románu od Chucka Palahniuka, které se ujal David Fincher, patří mezi jedny z nejlegendárnějších filmů všech dob. Na první pohled se může zdát, že Klub rváčů bude jen nějaká bezduchá hovadina, kde si chlapi dávají po tlamě, ale ve skutečnost je samotné dějství mnohem chytřejší a komplexnější. Hlavním hrdinou je úspěšný mladý úředník jménem Jack (Edward Norton), který trpí tou nejtěžší formou nespavosti. Jednoho dne se seznámí s tajemným a poněkud divokým Tylerem Durdenem (Brad Pitt), se kterým následně založí takzvaný Klub rváčů. Jedna z nejvíce ikonických sekvencí je samotné zakončení, ve kterém Jack „zabije“ své alter-ego Tylera tím, že si prostřelí hlavu. Poté se svou milenkou Marlou Singer (Helena Bonham Carter) sleduje, jak se naplňuje Tylerův anarchistický plán. Oba tak sledují výbuchy a zhroucení několika mrakodrapů, což byla součást jejich plánu na zhroucení globální ekonomiky. 

Přednedávnem se ale ukázalo, že tento konec se vůbec nelíbil Číně. Ta se proto rozhodla k dost netradičnímu a překvapivému kroku. Závěrečnou sekvenci s pádem mrakodrapů ve své verzi zcela vystřihla, přičemž místo ní dosadila pouze textový epilog. Ten zněl následovně:

,,Prostřednictvím vodítka, které poskytl Tyler, policie rychle přišla na celý plán a zatkla všechny zločince, čímž úspěšně zabránila výbuchu bomby. Po soudu byl Tyler poslán do blázince, kde byl podroben psychologické léčbě. V roce 2012 byl propuštěn z nemocnice.“

Čína, která rozhodně není na předních pozicích v seznamu zemí, jež dodržují lidská práva, se patrně obávala, že původní zakončení by mohlo čínské diváky burcovat k podobným činům. V zájmu „bezpečnosti země“ se tak rozhodla, že místní kopie filmu budou mít konec pozměněný, který nahrává její propagandě. A s originalitou se tedy rozhodně nepřetrhli. 

Vydavatelské studio 20th Century Fox se k pozměněnému konci nevyjádřilo, stejně tak nepřišla žádná reakce ani od Davida Finchera. Spoustu fanoušků však tato změna po právu náležitě rozlítila. Pokud vás zajímá, jak celý čínský konec vypadá v celku, můžete se na něj podívat ve videu níže.