Inflace všude po světě se samozřejmě dotýká různých odvětví, neunikly jí tak ani streamovací platformy. Navíc konkurence mezi nejrůznějšími službami i nadále roste, což se následně musí podepsat i na samotných nákladech. A právě kvůli nim se nyní zdá, že giganta Netflix čekají ještě mnohem temnější časy. Z nedávného průzkumu na webu Reviews.org tak vyšlo najevo, že ještě letos by mohly slavné streamovací službě dát sbohem miliony předplatitelů.

Do onoho průzkumu bylo zahrnuto tisíc Američanů, kterým byly změřeny jejich zvyky při streamovaní v roce 2022. A překvapivě bylo zjištěno, že vždy 1 ze 4 plánuje Netflix opustit ještě tento rok. To teoreticky znamená, že 25% předplatitelů Netflixu by se někdy během letoška mohlo platformy zbavit.

Co se týče důvodu odchodu, tak dvě třetiny respondentů se shodly na tom zásadním. Nelíbí se jim rozhodnutí Netflixu zvýšit náklady na své služby. Ty se u standardního předplatného zvýšily o 20%, u prémiového zas o 25%. Dokonce i základní předplatné vzrostlo na začátku roku o 11%, což bylo vůbec poprvé za tři roky. V porovnání s ostatními streamovacími službami tak má Netflix nejdražší průměr cen z veškerých plánů předplatného. Tudíž s ohledem na tyto informace asi není příliš překvapivé, že spousta lidí hodlá platformu opustit.

Výše zmíněný web ale samozřejmě zmínil, že Netflix hodlá zavést i levnější předplatné podporované reklamou, což by mohlo ve výsledku změnit statistiky a možná i zvýšit nejenom počet předplatitelů, ale také příjmy platformy. Nutno ovšem dodat, že mnohé představa reklamy na Netflixu natolik odpuzuje, že už jen to by mohl být pro mnohé dostatečným důvodem k odchodu. 

Web ale následně také poznamenal, že služba má stále velký podíl na americkém trhu. Zdá se totiž, že neuvěřitelných 70% respondentů nejvíce využívalo právě Netflix. Následuje HBO Max (byť tuto službu využívá pouze necelých 10 % respondentů), těsně za ním je Disney+ s 6%, přičemž všechny ostatní streamovací služby pak dosáhly méně než 5%. Pokud se ale věci půjdou pro Netflix i nadále od desíti k pěti, bude zajímavé sledovat, nakolik se tato čísla v budoucnu změní.

Jak jste s Netflixem spokojení vy?