Už jen za necelé tři týdny vstoupí do českých kin anime podívaná jménem Chlapec a volavka, nový celovečerní film legendárního tvůrce Hayao Miyazakiho (Princezna Mononoke, Cesta do fantazie). V rámci toho jsme se dočkali i zbrusu nového traileru, který nám toho z filmu ukázal zatím nejvíce. Podívat se na něj můžete výše. Někteří fanoušci ale možná budou muset překousnout fakt, že trailer je v angličtině.

Hlavním hrdinou filmu se stane dvanáctiletý chlapec jménem Mahito Maki (Soma Santoki), který se po smrti matky snaží najít své místo v novém městě. Jeho život se ale začne obracet naruby poté, co se setká s mluvící volavkou (Kaoru Kobayashi), která mu řekne, že jeho matka ještě může být naživu. V Mahitovi se probudí naděje, přičemž následně tak zavítá do magické říše, kterou spolu sdílí živí a mrtví. 

Skrze svá dobrodružství se Mahito dozvídá více nejenom o sobě, ale i tom, kterak se vyrovnat s pocitem ztráty blízkého. Snímek by nám měl nabídnout příběh, jenž by se mimo jiné měl zabývat duchovním růstem, přičemž by měl svým divákům položit otázku, co vlastně znamená být lidskou bytostí.

Jednat se bude o adaptaci knihy How Do You Live? z roku 1937, kterou napsal Yoshino Genzaburo, na výrobu snímku klasicky dohlíželo studio Ghibli pod vedením Toshia Suzukiho.

Dlouho se také mluvilo o tom, že Chlapec a volavka bude už opravdu definitivně posledním filmem Miyazakiho dlouhé kariéry, nicméně sám Suzuki minulý měsíc prohlásil, že slavný anime tvůrce už začal pracovat na dalším filmu. 

Miyazaki se klasicky postaral jak o scénář, tak i o režii, hudbu složil jeho dvorní skladatel Joe Hisaishi.

Dále ve snímku uslyšíme hlasy herců jako Masaki Suda, Takuya Kimura, Aimyon, Kô Shibasaki, Yoshino Kimura, Shohei Hino, Jun Kunimura a Keiko Takeshita.

V českých kinech se snímek objeví 23. 11. 2023.