Už jen pár dní nás dělí od premiéry druhé řady seriálu Monstrum (2022), která si posvítí na další skutečný kriminální případ. Jelikož ale už první řada o Jeffreym Dahmerovi (Evan Peters) zaznamenala na Netflixu obrovitánský úspěch, streamovací služba má v seriál evidentně natolik velkou důvěru, že už je ve výrobě i řada třetí. A už také víme, na jaké „monstrum“ se zaměří tentokrát.

Hlavní postavou třetí sezóny se stane Ed Gein alias Řezník z Plainfieldu, americký sériový vrah, který řádil v půlce 50. let minulého století. V chystané třetí řadě si vrahouna zahraje Charlie Hunnam, sympatický britský herec, jehož můžeme znát z filmových titulů jako Hooligans (2005), Král Artuš: Legenda o meči (2017) nebo Gentlemani (2019), případně i ze seriálu Zákon gangu (2008).

Ed neměl úplně jednoduché dětství, jeho otec byl alkoholik a matka panovačná náboženská fanatička, která Eda a jeho bratra Henryho neustále verbálně napadala a označovala je za nicky. Když se otec upil k smrti, bratr zemřel při požáru a matka skonala po vážném onemocnění, Ed zůstal sám. Po letech na farmě, během kterých si často četl o koncentračních táborech, sodomii a anatomii, začal vykrádat hroby a ženská těla stahovat z kůže, ze které si poté vyráběl oblečení a domovní dekorace. Do kůže se také sám „převlékal“, protože v něm rostla touha stát se ženou.

Poté se uchýlil i k vraždám, sám se posléze přiznal, že zabil dvě ženy, majitelku hospody Mary Hogan a majitelku železářství Bernice Worden, nicméně předpokládalo se, že obětí bylo víc. O jeho hrůzných praktikách se na vlastní oči přesvědčil šerif Arthur Schley a jeho pomocníci, když pronikli na Geinův statek. Zde našli nejenom vyvržené tělo Bernice Worden bez hlavy a pohlavních orgánů, ale také holenní kosti, lidské nosy, misku z části vyrobenou z lidské lebky, masky vyrobené z lidské kůže a mnoho dalších hrůzných věcí.

Celý případ tak inspiroval řadu slavných hororů a jejich vrahounů, jmenovitě Normana Batese z románu Psycho (1959), Leatherface z Texaského masakru motorovou pilou (1974) a Buffalo Billa z knihy Mlčení jehňátek (1988). 

Ovšem kdy přesně se třetí řady dočkáme, zatím není známo. Showrunnery seriálu zůstávají Ryan Murphy a Ian Brennan. Nadcházející druhá sezóna jménem Příběh Lylea a Erika Menendezových na Netflix dorazí 19. 9. 2024.