Kvůli situaci ohledně pandemie Covid-19 má většina podnikatelů finanční potíže. Tento problém se netýká pouze posiloven, hotelů a restaurací, ale také autorů a malých nakladatelství, jež jsou závislá na knihkupectvích, která jsou nyní z důvodu pandemii zavřená. K tomuto problému se vyjádřil český autor Jan Hlávka, který stojí za scifi sérií Algor.

Jak již bylo v úvodu řečeno, knihkupectví a knihovny jsou uzavřeny a nakladatelství, která nemají vlastní sklady a eshopy, fungují v nouzovém režimu, protože přišla o hlavní zdroj příjmu. Pan Hlávka k tomu ještě dodává: „Ty, které zbývají, zejména e-knihy, zdaleka nedokáží ztráty pokrýt – a vydávání nových knih něco stojí.“

Délka karantény situaci ještě zhoršuje a nikdo netuší, jak dlouho bude ještě trvat. Jan Hlávka zmiňuje, že od největšího distributora a nakladatele také dostal dopis, ve kterém je psáno, že než se situace uklidní, zastavuje veškeré platby. To znamená, že nakladatelé, knihkupci, překladatelé a také autoři, kteří pro tohoto distributora dělali práci, nedostanou zaplaceno.

Abychom nezmiňovali jen to negativní, autor probíral tuto situaci s majitelem nakladatelství Brokilon, Robertem Pilchem, a oba došli k závěru, že čtvrtý díl space opery Algor určitě vyjde. Nebude to asi ve slibovaném červnu/júni, ale spíše na podzim. Autor samotný i nakladatel dělají vše pro to, aby předposlední díl Algoru vyšel tento rok a fanoušci nemuseli déle čekat.

Na závěr má autor prosbu pro všechny fanoušky scifi a fantasy knih. Pokud někdo z Vás chce nakladatelům a autorům pomoci, kupujte jejich knihy, jak papírové, tak i elektronické. Nejlépe však přímo z obchodů nakladatelů, pokud jimi disponují, protože velká knihkupectví, jako například Luxor, mají mnohem větší šanci krizi přečkat, než malí nakladatelé a knihkupci.