Marie Domská je vystudovanou učitelkou a bývalou lektorkou angličtiny a češtiny. V současné době se živí jako nehtová designérka. Všechna tyto povolání jí však nebrání jejímu koníčku, kterým je psaní vlastních příběhů. S psaním začínala ve svých 15 letech a většina jejich příběhů spadala do žánru fantasy. Postupem času se však překlenula na stranu sci-fi literatury. Její první povídka s názvem Noe vyšla v časopise Ikarie, který v dnešní době můžete znát pod názvem XB-1. Následující povídka s názvem Ujasnit si hranice dokonce získala třetí místo v soutěži Daidalos v roce 2018. Největším jejím současným úspěchem je vítězství novely Kchrat v Ceně Karla Čapka v roce 2019.

A přesně o příběhu Kchrat se dnes budeme spolu bavit. Tento nový sci-fi román v povídkách, jak ho sama autorka označuje, je určený pro fanoušky sci-fi i dobrodružné literatury. Od knihy však nečekejte žádnou bezduchou akci. Samozřejmě, akce se taky dočkáme, ale titul hraje hodně na filosofickou notu. Samotný příběh je hlavně o budování důvěry, boření předsudků a mýtů, etice, rodině a mezilidských i mezirasových vztazích. Autorka si také velmi zahrává se lží, takže čtenář si nikdy není jistý, co všechno se v následující povídce zvrtne. Samotnou anotaci si můžete přečíst v následujícím odstavci.

"V roce 2025 byl natočen legendární sci-fi film Dravec. A šatchranští vesmírní vojáci vypadají tak trochu jako monstrum z toho filmu. Už proto mají z prvního setkání s lidmi obavy. Pak ale na jejich území ztroskotá Erin Marthenová a mimozemšťan Kchrat se rozhodne, že by to mohl být první krok k budoucí mezirasové spolupráci. Podaří se křehké navigátorce překonat odpor lidí k Šatchranům – a ty zase přesvědčit, že lidé nejsou tak slabí, jak si vyspělá rasa myslí? A co na to lidská strana? Povznese se nad ironii náhody a zahájí spolupráci s něčím tak krvelačným, jako je Dravec?"

Přečtěte si také: Netflix připravuje akční sci-fi War Machine s Alanem Ritchsonem v hlavní roli

Kniha samotná vypadá velmi zajímavě. Je v tom však jeden háček. Aby mohlo samotné fyzické vydání vyjít, budou se muset vybrat potřebné finance. Kampaň probíhá na stránkách pointa.cz a aby byla úspěšná, budou muset backeři dohromady přihodit celkem 102 000 Kč. V současné době bylo vybráno 18 531 Kč. Do konce akce však zbývá dalších 14 dní. Vybrat si zde můžete z opravdu slušného počtu odměn. Tou základní je E-kniha za 209 Kč nebo fyzické vydání za 239-299 Kč. Na další odměny se můžete podívat na stránce kampaně, kde naleznete i krátkou ukázku z knihy samotné. Backeři by se svého výtisku měli dočkat v únoru/februári 2021.