Mezi nejlepší filmy roku 2022 patří zcela bezpochyby také hudební psychologické drama jménem Tár, ve kterém se hlavní role titulní dirigentky ujala Cate Blanchett. Působivě a nezvykle odvyprávěné nahlédnutí do života geniální umělkyně, které zároveň zabředne i do tématu cancel culture, získalo na předávání New York Film Critics Cirle Awards hlavní cenu pro nejlepší snímek roku. Tár taktéž zabojuje o Zlaté glóby, a to v kategoriích Nejlepší film – drama, Nejlepší scénář a Nejlepší herečka – drama. Však také není divu, Cate Blanchett zde jednoznačně podává jeden z nejlepších výkonů své dlouhé kariéry, tudíž by si výhru rozhodně zasloužila. Ale je dost možné, že jí to nakonec vyfoukne Ana de Armas a její Blondýnka.

Ať už to každopádně dopadne jakkoliv, režisér Todd Field nedávno odhalil, že postava Lydie Tár v podání Blanchett by se mohla v budoucnu ještě vrátit v jeho dalším projektu. 

Tím by měl být krátkometrážní snímek jménem The Fundraiser. Ten by měl se snímkem Tár sdílet stejné univerzum, přičemž by se do něho mělo vrátit hned několik dalších známých postav, tudíž nepůjde jenom o samotnou dirigentku. Field však neodhalil, o čem přesně jeho krátký film bude, ovšem nechal se slyšet, že se můžeme těšit nejenom na nové tváře, ale i věci, které budou jaksepatří překvapivé.

Co přesně to vlastně znamená, je ale samozřejmě zatím ve hvězdách. Krátkometrážní snímek by měl údajně premiérovat během Berlinare, německého filmového festivalu v Berlíně, který odstartuje již v půlce příštího měsíce. A kdo ví, možná se Field následně rozhodne divákům nadělit plnohodnotné pokračování v podobě celovečerního snímku. 

Tár je film, který rozhodně není pro masy a ne každý si ho užije. Je to pomalá a psychologická podívaná, která je však opravdu pečlivě natočená a promyšlená. A Cate Blanchett v něm opravdu podává jeden ze svých životních výkonů. Pokud se vám líbila například Černá labuť od Darrena Aronofskyho, filmu byste klidně mohli dát šanci.

Dále se ve snímku objevili herci jako Noémie Merlant, Mark Strong, Sydney Lemmon, Julian Glover, Nina Hoss, Sophie Kauer, Allan Corduner a Sam Douglas. Todd Field se postaral jak o režii, tak i o scénář.