Ať už bude nadcházející česká sci-fi Bod obnovy po stránce celkové kvality jakákoliv, tvůrci si jednoznačně zaslouží nesmírnou poklonu nad tím, že do něčeho takového vůbec šli. Natočit pod českou produkcí sci-fi, která se svým stylem a vizuálem snaží přiblížit hollywoodským velkofilmům, chce opravdu notnou dávku odvahy a sebevědomí. Snímek každopádně vypadá opravdu velice dobře, což nám také ukáže nejnovější oficiální trailer, na který se můžete podívat výše.

Jak už nějaký čas víme, snímek nás zavede do Evropy roku 2041, v níž máte ústavní právo dožít jeden celý život. Pokud si budete každé dva dny pravidelně vytvářet digitální zálohu své osobnosti, nemusíte se bát předčasné smrt například při autonehodě, protože můžete být následně oživeni a pokračovat ve svém životě dál. Hlavní hrdinkou filmu se stává agentka Em Trochinowská (Andrea Mohylová), které padne k nohám obzvlášť zapeklitý případ. Jisté oběti byl totiž bod obnovy smazán, čímž se agentka vydá po stopách závažného zločinu.

Snímek už byl uveden na letošním karlovarském filmovém festivalu, kde se dočkal potlesku ve stoje. Stejně tak o něj byl jaksepatří obrovitánský zájem, čemuž se ale nelze moc divit, však se zde bavíme o české sci-fi, která normálně vypadá dobře! Snímek na podzim dokonce zamíří i do dalších zemí mimo Českou republiku a Slovensko, například do Velké Británie, Německa, Itálie, Belgie, Rakouska a Řecka, na začátku příštího ledna by se měl také objevit ve Spojených státech.

Dále se ve snímku dočkáme například Matěje Hádka jako Emina parťáka Davida, Václava Neužila jako profi operativce z jiné bezpečností služby, Jana Vlasáka jako Emina šéfa a Karla Dobrého jako ředitele společnosti, která má systém Bod obnovy pod palcem. Na skvěle vyhlížejícím vizuálu pracovala jak domácí postprodukční společnost Magiclab, tak i Ondřej Lipenský, scénograf a architekt, který například vykonával roli artdirectora pro snímek Králíček Jojo (2019).

O režii se postaral Robert Hloz, absolvent filmové režie na zlínské Univerzitě Tomáše Bati a filmové školy v Jižní Koreji, kde pracoval na různých reklamních spotech. Je taktéž autorem několika krátkometrážních filmů, mezi které například patří Mlýn (2011), Přechodné vědomí (2014) a Lháři (2015). Na scénáři s ním pracovali Tomislav Čečka a Zdeněk Jecelín.

Kromě výše zmíněných se v českém sci-fi filmu objeví také herci jako Milan Ondrík, Agáta Kryštůfková, Katarzyna Zawadzka, Iveta Dušková, Richard Stanke, Adam Vacula a Jan Jankovský.

Oficiální premiéra v českých a slovenských kinech je stanovená na 21. 9. 2023.