Když v roce 2008 vyšel první díl Hunger Games od americké spisovatelky Suzanne Collins, nikdo asi nečekal, že se žánr dystopického sci-fi stane takovým mainstreamem v young adult literatuře. Od té doby se velké množství autorů snažilo tento úspěch zopakovat a ne každému se mu to povedlo.

Co se úspěchu týče, můžeme zmínit například sérii Labyrint od amerického spisovatele Jamese Dashnera, která byla taktéž zfilmována, jako již zmiňované Hunger Games. Ale i když byl Labyrint kvalitním titulem, nikdy se mu asi nepodařilo překročit laťku, kterou Suzanne Collins tehdy nastavila.

Své štěstí teď zkouší další autor, tentokrát začínající Brit Benjamin Oliver. První díl jeho nové dystopické sci-fi trilogie s názvem The Loop vyšel v anglicky mluvících zemích v první třetině roku 2020. Na portálu Good Reads má kniha necelé čtyři hvězdičky z pěti, což je vcelku dobré hodnocení. Uvidíme, jak si kniha bude stát u českých čtenářů.

Ano, vydání The Loop se připravuje i u nás pod českým názvem Cela. A musíme říct, že vydavatel, kterým je nakladatelství Fragment, pracuje opravdu velmi rychle, protože vydat debutovou knihu britského autora čtyři měsíce po originálu je vskutku dobrá práce.

Tou nejdůležitější informací však je, co nás v knize Cela vlastně čeká. Ve světě, kde se titul odehrává, mohou být i nezletilí vězni odsouzeni k smrti.

Své poslední chvíle tráví ve věznici zvané The Loop a moc dobře vědí, že odsud živí nevyjdou. Pokud si chtějí prodloužit svůj život, mohou nabídnout své tělo k experimentálnímu testování nových léků. Co přesně to znamená, nikdo neví. Hlavní hrdina Luka na svůj trest čeká už dva roky.

„Naděje na útěk mu svitne v okamžiku, který umožní vězňům dostat se z cel a na chodbách věznice rozpoutá šílenství.“ 

To, co objeví na svobodě je však mnohem děsivější, než čekání na smrt. Podivná nákaza proměnila lidi na vraždící monstra a celý svět se zmítá v chaosu. Luka se rozhodne, že se nejdřív pokusí najít svou rodinu a poté ty, co jsou za katastrofu zodpovědní.

Podle prvního pocitu nám námět Cely přijde jako fajn nápad. Nejedná se sice o nic originálního, ale to neznamená, že by se mělo jednat o špatný titul. Pokud vás kniha zaujala, budete ji moci zakoupit již 27. srpna/augusta tohoto roku.