Pomalu se dostávám do věku, kdy moji hrdinové z dětství odcházejí z tohoto světa. Nicméně i tak se řadím spíše mezi tu cynickou skupinu lidí, se kterými těžko zamává oznámení o úmrtí kdejaké celebrity. Nechápejte mě špatně, naprosto chápu fanoušky, kteří ztrátu svých idolů doprovázejí emočním hurikánem. Jenomže já smrt blízkých i mých oblíbených hrdinů prožívám spíše vnitřně ve své hlavě. V klidu a bez většího tyátru.

To se však změnilo 10. listopadu roku 2022, kdy odešel člověk, jehož ztráta otřásla mým světem v samotných základech. Po krátkém ale intenzivním boji s rakovinou zemřel ve věku 66 let americký herec Kevin Conroy. Jestli nevíte, kdo to byl Kevin Conroy, tak vězte, že to byl Batman. Můj Batman!

Temný rytíř je nejenom mým nejoblíbenějším superhrdinou, ale je také bezkonkurenčně mojí nejoblíbenější popkulturní postavou. Vyrůstal jsem s ním, a jestli vám něco říká rčení, tahat kačera, tak já jsem jednoznačně před třiceti lety tahal Batmana. Byl plyšový s plastovou hlavou, několikrát rozervaný a následně sešitý. Nejlepší hračka mého dětství a kamarád do každého počasí.

Poprvé jsem s Batmanem přišel do kontaktu v animovaném filmu Batman a Fantom, který si odbyl premiéru v roce 1993. A byla to láska na první pohled. Tým okolo Bruce Timma mně jako malému chlapci ukázal krásu i hororovou atmosféru gotického města Gotham, kde proti sobě stojí dva nesmiřitelní rivalové. Batman a Joker. Kevin Conroy a Mark Hamill. V té době jsem neměl ani tušení, jak moc velkou součástí mého života bude právě Conroyův Batman.

Byl to právě tenhle animák, který mi otevřel dveře do světa netopýřího muže. Až po tomto filmu jsem viděl filmy s Batmanem od Burtona a Schumachera. A hlavně až po tomto filmu jsem objevil skvost jménem Batman: The Animated Series. Seriál, který mě svojí komiksovou důležitostí fascinuje dodnes. Seriál, ve kterém tvůrci předběhli svoji dobu a dali Batmanovi do vínku mnoho věcí, ze kterých se čerpá i po třiceti letech.

BTAS nám poprvé představil klauní pomocnici Harley Quinn, ze které je dnes superstar. Představil nám i detektivku Montoyovou, která již dnes patří k tradičnímu ansámblu gothamské policie jak v komiksech, tak ve filmech, seriálech či hrách. Dal nám neskutečné epizody jako například tu s názvem Heart of Ice, kde jsme poprvé spatřili motivace Mr. Freeze. Tato epizoda se navíc zapsala do historie i tím, že získala cenu Emmy v roce 1992. Jen tak pro zajímavost, podobný kousek se povedl i o rok později epizodě Robin’s Reckoning.

Na BTAS jsem vyrůstal a dovolím si tvrdit, že seriál je tak nadčasový, že má hodně co dát i dnešnímu divákovi. Každý fanoušek Batmana už asi někdy odpovídal na otázku, kdo je nejlepší Batman a kdo je nejlepší Joker. I když mám rád většinu herců obsazených do těchto rolí, tak vždy odpovídám stejně. Kevin Conroy a Mark Hamill.

Kevin Conroy během třiceti let působil jako Batman v desítkách projektů. Každý pořádný animovaný Batman nese jeho podpis. Za ty roky nebylo důvěryhodnějšího temného rytíře. A fušoval i do herního průmyslu. Těžko si představit populární Arkham sérii bez jeho jedinečného hlasu. Sami se zkuste podívat na video zaměřené na dabing hry Arkham City, kde v jedné místnosti dabuje Kevin jako Batman společně s Markem Hamillem jako Jokerem.

Oba herci si to užívají a Hamill je jako Joker naprosto démonický a klidně ve vás zanechá pocit, že Batmana totálně zastiňuje. Při pozornějším poslechu cítíte z Conroye a Batmana tunu emocí. Jistou aristokratickou majestátnost, která se míchá se vztekem. Jeho chraplák byl něčím výjimečným, ale přitom pro Batmana tak signifikantním a důležitým. Oba herci ve svých rolích byli jako jing a jang. Dokonalý celek.

Byl to právě Kevin Conroy, který přišel s tím, že Bruce Wayne a Batman by měli mít různorodé hlasy. Měl zkušenosti s divadelním hraním, kde působil na počátku osmdesátých let. A právě tato průprava mu umožnila vyniknout v roli, která se během let stala jeho doménou a zajistila mu uměleckou nesmrtelnost.

Hrozně jsem doufal, že ještě jednou uslyším Conroye jako Batmana v připravované minisérii Caped Crusader, která má být jakousi poctou BTAS od Bruce Timma. Toho se však nedočkáme, a tak posledním projektem mého hrdiny je povedená hra Multiversus, kde se Batman může postavit na jednom kolbišti například Arye Stark ze Hry o trůny.

Nedokážu slovy popsat, jak jsem se cítil po zjištění, že Kevin Conroy již není mezi námi. Superhrdinové přece neumírají. A když už ano, tak se na stránkách komiksu vymyslí způsob, jak padlého reka vrátit zpátky. Nicméně můj hrdina odešel nadobro a zůstalo po něm prázdné místo, které se zdá být nenahraditelné. Doufám, legendo, že je ti už lépe a našla jsi zasloužený odpočinek. Tvůj odkaz žije v nás.

Odpočívej v pokoji, má pomsto! Má noci! Můj Batmane!

Bylo mi ctí.