Pokud patříte mezi příznivce animované části světa Star Wars, nejspíš vyhlížíte druhou sezónu animované antologie Star Wars: Příběhy rytířů Jedi, která se nám poprvé představila v roce 2022. Druhá řada byla formálně oznámena v průběhu loňského roku a nyní ji společnost Lucasfilm naplno a poměrně nečekaně odhalila v plné parádě. A nakonec má poněkud jinou podobu, než mnozí čekali.

Dejte sbohem Star Wars: Příběhům rytířů Jedi a přivítejte Star Wars: Tales of the Empire. Zatímco šestice originálních animovaných epizod nabídla nové příběhy ze života Ahsoky Tano a hraběte Dooku, tentokrát dostává roli bývalá rytířka Jedi Barriss Offee a Sestra noci Morgan Elsbeth. Fanoušci animovaného seriálu Star Wars: Klonové války tak budou moci konečně zjistit, co se dělo s Barriss po pádu Republiky, zatímco další pohled na život Morgan by mohl potěšit zejména příznivce hraných seriálů Mandalorian a Ahsoka.

S ohledem na minulost, potažmo budoucnost obou postav mnozí fanoušci pravděpodobně dokážou automaticky odhadnout, co v nových šesti epizodách uvidíme. Ano, Barriss Offee přirozeně rozšíří řady imperiálního Inkvizitoria, stejně tak budeme moci zjistit, jak se vlastně Morgan Elsbeth dostala do služeb velkoadmirála Thrawna a jak se vyrovnala s vyvražděním jejího lidu na planetě Dathomir.

Kromě Thrawna se tudíž v průběhu Star Wars: Tales of the Empire objeví generál Grievous, Darth Vader nebo Veleinkvizor, který tentokrát vypadá stejně jako v první řadě animovaného seriálu Star Wars Povstalci. Jinými slovy, animátoři v Lucasfilmu se nepokoušeli napodobit nepříliš pozitivně přijatý vzhled, jenž má tato postava v podání herce Ruperta Frienda v hrané sérii Obi-Wan Kenobi. Návrat pak očividně hlásí i inkvizitor, s nímž se Ahsoka střetla v závěru Příběhů rytířů Jedi.

K návratům dojde rovněž v oblasti zvuku. Morgan totiž namluvila Diana Lee Inosanto, která si ji zahrála už v hraných seriálech, Lars Mikkelsen se znovu ujal role velkoadmirála Thrawna, Matthew Wood jako už tradičně nabídl svůj hlas pro potřeby generála Grievouse a k postavě Veleinkvizitora se vrátil herec Jason Isaacs. V roli Barriss Offee pak uslyšíme Meredith Salenger a přehled hlavních postav a jejich dabérů uzavírá Rya Kihlstedt (Lyn alias Čtvrtá sestra) a Wing T. Chao (Wing).

Stejně jako v případě první řady všechny epizody vyjdou na Disney+ naráz, a to už velmi brzy. Datem premiéry je 4. květen/máj 2024, tedy oficiální Star Wars den. Bude to zároveň den oslav pro fanoušky Thrawna, kteří čekají na to, až i mimo knihy nahlas řekne, že ve skutečnosti slouží jeho rodné Chisské ascendenci a že Impérium císaře Palpatina je pro něj především účel, který světí prostředky? Nejspíš ne. V hrané Ahsoce se slavný chisský vojevůdce choval jako oddaný imperiál, vše má opět pod palcem všudypřítomný Dave Filoni a koneckonců nemá jít o příběh Thrawna, takže bychom na to raději moc nespoléhali.