Příznivci Star Wars, animace a animovaného seriálu Star Wars: Klonové války se zjevně mají zase na co těšit. V samém závěru přednášky zaměřené na 15 let historie Klonových válek, na kterou došlo během akce Star Wars Celebration Europe 2023 v Londýně, bylo totiž oznámeno, že animovaná mini-série Star Wars: Příběhy rytířů Jedi (Tales of the Jedi) se vrátí v druhé řadě.

První sezóna Příběhů rytířů Jedi nám loni na podzim nabídla na Disney+ celkem šest kratších epizod, které se zaměřily na příběhy Ahsoky Tano a hraběte Dooku. Ty fungovaly i jako jakýsi spin-off Klonových válek. A i když zatím nevíme, jak rozsáhlá bude druhá řada, kdy vyjde a na koho se zaměří, je jisté, že celý projekt bude mít opět na starost producent a režisér Dave Filoni, tvůrce Klonových válek nebo seriálu Star Wars: Povstalci, jenž se podílí také na vzniku hraného seriálu Mandalorian.

Filoni připravuje také hranou sérii Ahsoka a bude režírovat zatím nepojmenovaný film z období Nové republiky, který uzavře příběhy většiny hraných sérií a seriálů Star Wars dostupných na Disney+. „Příběhy rytířů Jedi byly napoprvé taková zábava, takže jsem se rozhodl jich udělat víc,“ prohlásil Filoni během Star Wars Celebration.

Zbývá otázka, jak velký bordel v kánonu ságy Star Wars způsobí Příběhy rytířů Jedi tentokrát. Přestože byla první řada v mnoha směrech dost kvalitní podívaná, způsobila velké zmatky třeba v souvislosti s minulostí hraběte Dooku. Události, jež seriál vyobrazuje, totiž na první pohled příliš nesedí s příběhem staršího, ale plně kanonického a mimochodem vynikajícího audio dramatu Dooku: Jedi Lost od Cavana Scotta.

Tyto zdánlivé nesrovnalosti se naštěstí podařilo záhy vcelku rozumně vysvětlit. Horší ale je, že seriál - stejně jako další projekty vznikající za účasti Davea Filoniho - popřel některé události popsané v young adult knize Star Wars: Ahsoka. A protože Filoni bez Ahsoky nemůže být a protože přepisování knihy od E. K. Johnston je zjevně v Lucasfilmu nějaká forma sportu, máme takový pocit, že obavy v tomto směru nejsou zrovna neopodstatněné.