Před několika dny slavné japonské animační Studio Ghibli (Cesta do fantazie) na sociálních sítích oznámilo, že spolupracuje se společností Lucasfilm. Jelikož Lucasfilm má na starosti nejen Star Wars, ale i Indianu Jonese či Willow, zprvu nebylo zcela jasné, čeho se má spolupráce týkat. Bude se snad Studio Ghibli podílet na druhé řadě anime antologie Star Wars: Vize? Půjde vůbec o Star Wars? Jakmile ale posléze studio zveřejnilo fotografii s jistou ušatou figurkou, bylo celkem jasno. Zvlášť když se nedávno správce italského twitterového účtu Disney+ ukliknul a na krátký okamžik odhalil něco, co neměl.

Výsledkem spolupráce Lucasfilmu a Studia Ghibli je nakonec krátký animovaný film, který si můžete už nyní pustit na Disney+ pod pozoruhodným názvem Zen - Grogu a černočerňáci, v originále Zen - Grogu and Dust Bunnies. Jedná se o ručně animovaný projekt, jehož hlavním hrdinou je Grogu alias Dítě alias Baby Yoda alias Joe Pesci (tak to alespoň jednoho památného večera říkal komik Ricky Gervais).

S Groguem jsme se poprvé setkali v první řadě seriálu Mandalorian ze světa Star Wars, přičemž už tehdy spustil mánii, která se ani zdaleka netýkala jen memů a merchandisingu. Dává proto smysl, že si ve Studiu Ghibli zvolili jako protagonistu právě malého svěřence mandaloriana Dina Jarina. Ten se tentokrát na prostoru zhruba tří minut setká se zvláštními tvory, aby s nimi zažil krátké, ale minimálně po vizuální stránce zajímavé dobrodružství.

Ačkoliv se zjevně po všech směrech jedná o velmi skromný projekt, dočkali jsme se dokonce plakátu, na němž můžete vidět všechny účinkující, kteří se ve filmečku objeví. Za zmínku také stojí, že o hudební doprovod se postaral Ludwig Göransson, který má na svědomí i hudbu pro Mandaloriana.

Mohli bychom se rovněž ptát, zda je Zen - Grogu a černočerňáci kanonický projekt, a i když se zdá, že technicky vzato ano, zrovna zde je ale nepochybně otázka kánonu zcela zbytečná. Ne že by se snad během těch tří minut stalo něco, co navždy změní osud galaxie. I když v kanonickém i nekanonickém světě Star Wars člověk nikdy neví. Třeba se po letech černočerňáci dostali až do županu nejvyššího vůdce Snokea. Toho pak možná nezvaní návštěvníci tak moc svědili, že se nemohl soustředit na hrátky se světelným mečem, o něž se v jistém okamžiku pokoušel Kylo Ren. Možná.