Svět japonského komiksu v současné době truchlí. Ve věku 54 let zemřel vyhlášený japonský mangaka Kentaro Miura, který se ve světě proslavil dark fantasy mangou Berserk. Podle oficiálního twitterové účtu již zmiňované mangy Miura zemřel 6. května/máje 2021 kvůli akutní disekci aorty

Kentaro Miura se narodil v červenci/júli roku 1966 v japonském městě Čiba. Již ve svých deseti letech vytvořil svůj první projekt, mangu zvanou Miuranger, kterou nechával Miura vydávat ve školním časopise pro své spolužáky. Série Miuranger se ve finále dočkala neskutečných čtyřiceti vydaných svazků.

Nedůležitější část jeho kariéry přišla v roce 1989. Miura vydal v magazínu Monthly Animal House první díl dark fantasy mangy Berserk. V ní se čtenáři dočkali krvavého příběhu s prvky romantiky, erotiky a všudypřítomné akce. Hlavním hrdinou je Černý šermíř, obávaný bojovník Guts, jenž disponuje obrovským mečem, kovovou rukou, stovkami jizev z bojů nebo mučení a znamením, které na sebe přitahuje síly zla. Takový však nebyl celý život. Příběh se postupně vrací zpět do minulosti, do doby, kdy mladý Guts pozná charismatického velitele oddílu Jestřábů Griffitha, který mu změní život.

Přečtěte si také: Temná fantasy manga Berserk má své datum vydání

Série Berserk se za ta léta dočkala čtyřiceti úspěšných svazků. K manze se postupem času přidaly i dvě anime seriálové adaptace, celovečerní film s podtitulem The Golden Age Arc a dokonce i několik hack and slash videoher, například Berserk and the Band of the Hawk z roku 2016.

S Miurou se od oznámení úmrtí rozloučilo velké množství vydavatelů, autorů, recenzentů, a dokonce i hráčů videoher. Například ve videohře Final Fantasy XIV se sešli hráči na jednom místě, aby Miurovi vzdali společně hold.

Kentaro Miura byl, je a bude legendou japonského komiksu. Pokud byste se na jeho tvorbu chtěli podívat v českém jazyce, sérii Berserk u nás vydává nakladatelství CREW ve formě svazků od července/júla 2020