České nakladatelství Laser připravuje vydání sci-fi Vzpomínka na modrou Zemi od velmi úspěšného britského autora Alastaira Reynoldse, který stojí za knihami jako Archa, Odhalený vesmír nebo Kaldera. Tato kniha je prvním dílem ze série Poseidonovy děti. Vzpomínka na modrou Zemi v originálním znění vyšla již v roce 2012. Do českého jazyka knihu přeložil Jiří Engliš.

Vzpomínka na modrou Zemi se odehrává ve 150 let vzdálené budoucnosti. Afrika, kterou známe v dnešní době jako zemi chudoby a hladu, je vládnoucí supervelmocí. Hlavní hrdina Geoffrey Akinya je členem rodiny, která řídí obrovskou korporaci. On je však jiný než ostatní. Je skromný a jediné, co chce, je studovat slony. Korporaci vede tvrdou rukou babička Eunice, která však zemře a po její smrti dojde na Měsíci k něčemu strašnému. "K něčemu, co chce zbytek rodiny zamést pod koberec." Geoffrey je zbytkem rodiny dotlačen a vydírán, aby se toho ujal. Brzy však zjistí, "že Eunicina tajemství nechtějí zůstat pohřbená a jejich odhalení může zničit vše, co považovalo lidstvo za jisté a správné."

Nakladatelství Laser by mělo knihu vydat v českém jazyce na konci měsíce dubna/apríla, přesné datum spadá na 20. dubna/apríla tohoto roku. Vzpomínka na modrou Zemi je titulem, který by neměl žádný fanoušek sci-fi minout.