Situace v období pandemie Covid-19 je velice složitá. Všichni musí být zavřeni doma v karanténě a vycházet můžeme jen kvůli nejnutnějším potřebám. Autoři knih sice mohou v klidu psát, protože přece jen pracují ze svého domova. Většina z nich však nemůže knihy vydávat, protože nakladatelství buďto nefungují nebo fungují, ale v nouzovém režimu. Nakladatelství Argo ve spojení s několika autory tak přišlo s iniciativou Čtení spojuje.

A o co vlastně jde? Autoři ve svých krátkých videích představují svou knihu a čtou z ní velmi krátké úryvky, které by Vás mohly na tuto knihu navnadit. Jelikož je spisovatelství práce izolovaná, autoři udělají něco pro lidi, které to potěší, protože většina z nás se doma asi trochu nudí. Ano, můžeme dohánět videoherní, filmové, seriálové a knižní resty, ale věřím, že většina z nás by chtěla po hodinách strávených za monitorem, televizí nebo knihou jít někam s přáteli.

Do tohoto řetězového čtení se kromě Arga zapojí více nakladatelství. Například Academie, Host a Novela Bohemica. V nejbližších dnech je oznámeno 7 autorů, kteří nás v rámci videí seznámí se svými literárními díly. Můžeme se těšit například na Martina Řezníčka, Pavlu Horákovou, Jakuba Szántó a na řadu dalších autorů, kteří se zapojí.

Na závěr informace k tomu, kde a kdy videa najdete. Čtení spojuje začalo 27. března/marca ve 20:00 a vše najdete buďto na Facebooku Kosmas.cz nebo na Youtube TV Kosmas. Pokud Vás knihy zaujmou, podpořte autory a vydavatele koupí, protože většina knihkupectví nebo nakladatelů Vám knihu bezpečně dopraví až do Vašich domovů.