Japonská společnost Square Enix je známá hlavně díky vývoji a vydávání videoher, ale od roku 1991 se zabývá také vydáváním mangy. Mnoho populárních sérií, včetně My Dress Up Darling, Fullmetal Alchemist nebo Soul Eater, vychází v měsíčníku Shonen Gangan, který společnost vlastní.

Pro domácí fanoušky Square Enix vytvořilo aplikaci Manga Up!, pomocí které si mohou přečíst své oblíbené série z pohodlí domova. Tuto aplikaci se však společnost nyní rozhodla zpřístupnit i milovníkům mangy mimo Japonsko. Učinila tak velký krok, jelikož doposud byly mangy časopisu Shonen Gangan distribuovány mimo Japonsko pouze prostřednictvím třetích stran. Pro „nejaponské“ čtenáře je aplikace dostupná v angličtině, takže si ji téměř každý může stáhnout a vychutnat si nové a dosud neobjevené klenoty japonské kultury. Bohužel vše není tak růžové, jak to na první pohled vypadá. Mnozí fanoušci totiž poukazují na přílišnou cenzuru, kterou aplikace přímo přetéká.

My Dress Up Darling je jednou z manga sérií, která si zakládá především na lechtivých a lehce erotických výjevech [tzv. ecchi styl], ale kvůli nadměrné cenzuře v aplikaci se téměř nedá číst. Fanoušci se proto obrátili na Twitter, aby vyjádřili své obavy.

Jak je vidět na výše uvedeném tweetu, aplikace Manga Up! cenzuruje nejen výstřihy, ale v některých případech je cenzurováno i odhalené koleno. Poté, co fanoušci na cenzuru upozornili, reagoval oficiální účet Square Enixu na Twitteru příspěvkem, v němž bylo vysvětleno, že cenzura je nevyhnutelná, pokud chtějí aplikaci vydat celosvětově. Fanoušci však s touto odpovědí nebyli spokojeni, což naznačují některé odpovědi z příspěvků na Twitteru:

„Jednoduchý trik. Pokud ho musíte cenzurovat, neobtěžujte se s tím. Pokud nemáte žádnou možnost poskytnout necenzurovanou verzi, jen dáváte lidem další důvod k pirátskému kopírování mangy.“ (@gorydergo)

„Oprávněně jsem si myslel, že tenhle systém je skvělý nápad, ale nemůžu ho podpořit. Jestli některé lokality potřebují takhle silnou cenzuru, udělejte ji podle lokality. Pokud to přijde na telefonní operátory, tak vydejte PC verzi.“ (@pstevo123)

Kromě přehnané cenzury aplikace využívá ke čtení mangy podivný systém mikrotransakcí. Aplikace Manga Up! vám každý den dává zdarma tzv. UP body [měna v aplikaci], za které si můžete denně přečíst až 8 kapitol zdarma. Kapitoly mangy však nejsou odemčeny natrvalo, kapitolu si můžete přečíst neomezeně pouze po dobu 72 hodin a poté za ni budete muset opět zaplatit. Mimo časový limit 72 hodin jsou navíc kapitoly mangy rozděleny na menší části [kapitoly], takže čtenáři své body rychle spotřebují a nakonec si budou muset další body koupit za peníze.

Přečtěte si také: Square Enix chce více kvalitních her a méně kvantity

Pokud vás i přes tyto nepříjemnosti Manga Up! zaujala, můžete si ji zdarma stáhnout v obchodě Google Play nebo App Store. Nezapomeňte nám potom napsat do komentářů, jaké jsou vaše zkušenosti s aplikací!