Ahsoka Tano má problém. Režisér, producent a scenárista Dave Filoni ji v posledních letech úspěšně nacpal kamkoliv, kam to jenom šlo, a tím z ní udělal jednu z nejvýraznějších postav světa Star Wars. Teď má bývalá jediská učednice Anakina Skywalkera i vlastní hranou sérii dostupnou na Disney+, jenomže ta začala spíše jako pátá sezóna animovaného seriálu Star Wars: Povstalci. První epizody série Ahsoka působí víc než co jiného jako snaha Filoniho za každou cenu navázat na jeden z jeho předchozích projektů, a tak se zdálo, že jsme místo zatím nejvýraznějšího příběhu o Ahsoce dostali přímé pokračování Povstalců, v němž se titulní postava jen veze. A když už to začalo vypadat, že se tento stav změní, objevil se sám Anakin. A zahrál si ho Hayden Christensen, který ho ztvárnil už v loňské sérii Obi-Wan Kenobi a samozřejmě ve filmech Star Wars: Klony útočí a Star Wars: Pomsta Sithů.

Skywalkerova bývalá padawanka tak zase musela ustoupit stranou, protože časy masového odporu k prequelům jsou pryč. Dnes je Anakin i samotný Hayden miláčkem mnoha fanoušků Star Wars, a tak se okamžitě stal hlavním lákadlem seriálové Ahsoky. O tom, jestli si hlavní hrdinka zaslouží, aby byla ve své vlastní sérii zastíněna nejprve úplně jiným seriálem a poté jednou z nejslavnějších postav světa Star Wars, si musí každý rozhodnout sám. My však máme Anakina rádi, takže se určitě nezlobíme, že ho zase vidíme.

Jenomže není zcela jasné, proč ho zase vidíme. Nehodláme tu do detailu vyzradit, co přesně se v Ahsoce děje. Ale protože se některé mysterióznější aspekty Síly dosud nikdo neobtěžoval pořádně vysvětlit, můžeme jen hádat, nakolik je Anakinův návrat skutečný a nakolik se děje jen v Ahsočině mysli. Jisté ovšem je, že nejde o pouhou vzpomínku. Jinými slovy, Skywalker zasáhl do událostí příběhu navzdory prostému faktu, že zemřel.

Není to přitom poprvé, co v rámci Star Wars došlo na posmrtný projev Anakina prostřednictvím Síly. Už od roku 1983 a premiéry filmu Star Wars: Návrat Jediho, potažmo Návrat Jediů, samozřejmě víme, že se Anakin Skywalker nakonec připojil jako duch k Obi-Wanovi Kenobimu a Yodovi. Tehdy ho ještě hrál Sebastian Shaw, při natáčení Pomsty Sithů si ale George Lucas vzal stranou Haydena Christensena a natočil s ním ještě něco dalšího. Ani sám Christensen podle svých slov nevěděl, co se děje. V důsledku této bokovky a po zásahu Lucasfilmu do Návratu Jediho má však Anakinův duch od roku 2004 Haydenovu podobu. Tak bylo určeno nejen to, že se Anakin Skywalker jakožto Vyvolený může skrz Sílu projevit i po své smrti v závěru šesté filmové epizody, ale i to, jak má v tomto stavu vypadat a znít.

Na první důsledek tohoto konsensu jsme ale museli čekat až do roku 2019, kdy do kin dorazil film Star Wars: Vzestup Skywalkera. Anakin v podání Haydena Christensena je totiž jedním z Jediů, kteří promlouvají k Rey ve finále deváté epizody. Potažmo těsně před snad už proboha vážně konečnou porážkou císaře Palpatina na planetě Exegol. Konkrétně nabádá Rey, aby nastolila rovnováhu v Síle, jako to udělal o tři dekády dříve on sám.

Christensen se tak vůbec poprvé od premiéry Pomsty Sithů v roce 2005 oficiálně vrátil jako Anakin Skywalker. Zároveň jsme touto cestou dostali jasný náznak toho, že se Anakinův duch po skončení Návratu Jediho prostě nesebral a nezmizel na dlouhou dovolenou někam, kde není žádný písek. Protože jak známo, písek je hrubý a otravný a dostane se všude. I když…

U pouhého hlasu v hlavě postavy, která vystřídala Anakina na pozici terče nenávisti zhrzených fanoušků Star Wars, každopádně nezůstalo. V létě roku 2022 dorazil na pulty zahraničních obchodů skvělý román Star Wars: Shadow of the Sith od Adama Christophera, který funguje mimo jiné jako knižní prequel filmových sequelů. Chápete, že ano? V každém případě popisuje pátrání Luka Skywalkera a Landa Calrissiana po Exegolu, o němž se Lando zmínil ve Vzestupu Skywalkera, 14 let před událostmi deváté epizody. Pátrání zavedlo Luka mimo jiné na planetu Tython a k vidoucímu kameni, který se objevil už v seriálu Mandalorian. Ale zatímco malý Grogu kámen využil, aby se pokusil v Síle dovolat jakýmkoliv přeživším Jediům, část Lukova já se s jeho pomocí přesunula přímo na Exegol. Ani zde není úplně jasné, co má být skutečné a co je pouhá vize, důležité ale je, že Lukův výlet v Síle by nedopadl dobře, kdyby nezasáhl Anakinův duch.

Díky Yodovi, který ve filmu Star Wars: Poslední z Jediů seslal blesk a zapálil místo, z něhož Rey sprostě ukradla prastaré jediské texty, víme, že i duchové mohou interagovat s reálným světem. Anakin si ale v knize Shadow of the Sith nehraje s počasím. Dokázal odrazit přízraky zrozené z temné strany a zcela vrátit Luka zpět na Tython, kde ho varoval před návratem temnoty a narušením Síly, které se rodí na Exegolu. Shadow of the Sith je přitom stejně jako všechny filmy a hrané seriály součástí stávajícího kánonu. Tudíž lze říct, že ve Star Wars světě už lze najít i plně kanonickou interakci mezi Lukem a duchem Anakina, při níž mimochodem Lukovi neunikne fakt, že jeho otec vypadá o 20 let mladší než on.

Kniha Adama Christophera bohužel dosud nevyšla v češtině, pokud se vám ale myšlenka rozhovoru mezi Lukem a Anakinem líbí, určitě ji můžeme doporučit. Už proto, že tu ještě Luke Skywalker vystupuje jako pořádný mistr Jedi a ne jako posera, který by chtěl do konce života jenom rybařit a dojit Thala-sirény. A pokud máte radši Obi-Wana, měli byste sáhnout po nedávno vydané povídkové sbírce From a Certain Point of View: Return of the Jedi. Jednou z povídek je totiž krátký příběh s názvem Brotherhood, v němž autor Mike Chen popisuje, co přesně zažíval Anakin po svém skonu na palubě druhé Hvězdy smrti. Tedy jak se z něj stal duch, který se objevil po boku Obi-Wana a Yody při oslavách na měsíci Endoru.

Z povídky vyplývá, že Anakin jednoduše odmítl smrt a možnost, že by s koncem Dartha Vadera měl skončit i jeho příběh. Přesto si kdesi v hlubinách Síly uvědomil, jakou zkázu způsobil. Následně mu ale Obi-Wan vysvětlí, že za zkázu galaxie ani Republiky nemůže jediná osoba, a připomene mu, že teď záleží hlavně na potomcích Anakina Skywalkera a Padmé Amidaly, tedy na Lukovi a Leie. Chen, jenž se zaměřil na vztah Anakina a Obi-Wana už v loňském románu Star Wars: Brotherhood z úsvitu Klonových válek, se dokonce nevyhnul faktu, že Vyvolený má na sobě tradiční jediské roucho a ne ikonickou černou tuniku. V dialogu, jenž možná zaslechl i sám Luke, Anakin tvrdí, že on si takový oděv nevybral. Jeho bývalý mistr ale věří, že si spíš to roucho vybralo jeho. A tak se z muže, který nesnáší písek, i po tom všem stal správný Jedi.

V okamžiku, kdy Anakin vyjádří důvěru v Luka a Leiu, však začne z Endoru mizet, takže po uvědomění toho, jaký je jeho odkaz, konečně nachází určitý klid. Ten ale zjevně v následujících letech narušily nejen Lukovy pokusy o kontakt s Exegolem, ale i události seriálové Ahsoky. A jak se zdá, kvůli své bývalé učednici se Anakin zase převlékl. Máme však takový pocit, že to bylo spíš kvůli fanouškům a kvůli tomu novému plakátu Ahsoky, jehož tvůrci si s nějakými spoilery rozhodně hlavu nelámali. My si v každém případě hodláme dál lámat hlavu nad čímkoliv, co nám ještě nová série přinese. Tudíž budeme sledovat nejen ji, ale i další projekty se značkou Star Wars, aby nám další případný návrat Anakina Skywalkera neunikl.