Masivní patnáctidílná knižní fantasy série Kolo času (The Wheel of Time) se dočká stejnojmenné seriálové adaptace. Tentokrát se tohoto těžkého úkolu neujal Netflix, ale konkurenční Amazon, který seriál postupně oznamuje skrze krátká videa na YouTube kanále Amazon Prime Video a na Twitteru.

Přečtěte si také: První řada seriálu Světlo a stíny si ze světa Grišů ukousla víc, než je schopna přežvýkat

Knižní epos vypráví příběh Randa al’Thora, obyčejného chlapce, který žije společně se svým otcem na malém statku poblíž vesnice Emondova Role. Během příprav na oslavy jara Randův klidný život naruší záhadná osoba, kterou nejspíše vidí jen sám hlavní hrdina. Kola osudu se roztočí, když na vesnici zaútočí stvůry, které byly doposud známy jen z pouhých historek a pověstí. Vesnice přežije jen díky mocné čarodějce Moirain, která útok odrazí, avšak Rand ví, že ono nebezpečí pronásleduje jeho. Aby udržel své známé a rodinu v bezpečí, rozhodne se společně s Morain a dalšími přáteli odejít. Jejich cílem je Tal Valon, místo, kde by mohli najít bezpečný úkryt. Cesta tam však nebude procházkou růžovým sadem.

Anotace, kterou jste si mohli v předchozím odstavci přečíst, je jen pouhým zrnkem dobrodružství, které série Kolo času nabízí. Jak jsme již v úvodu avizovali, série nabízí dohromady patnáct románů, z nichž čtrnáct se věnuje Randovi a jeho přátelům a jeden událostem odehrávajících se dvacet let před prvním románem.

Za sérií stojí již zesnulý americký spisovatel vystupující pod pseudonymem Robert Jordan (vlastním jménem James Oliver Rigney), jenž má na svém kontě i několik knih o Barbaru Conanovi. První román eposu Kolo času s podtitulem Oko světa (The Eye of the World) vydal Jordan pod taktovkou nakladatelství Tor v roce 1990. Do roku 2005 stihl Robert Jordan napsat dalších deset pokračování a prequel s názvem Nové jaro (New spring).

V březnu/marci roku 2006 sdělil Jordan světu, že trpí rakovinou. I když mu lékaři předpovídali čtyři roky života, Robert Jordan zemřel 16. září/septembra 2007, aniž by dokončil své životní dílo. Poslední tři díly s podtituly Bouře přichází (The Gathering Storm), Věže půlnoci (Towers of Midnight) a Vzpomínky na světlo (A Memory of Light) dopsal v letech 2009-2013 skvělý americký spisovatel Brandon Sandersen (Vzhůru k obloze).

Za necelých 23 let, kdy série v USA vycházela, si získala nespočet fanoušků nejen v této zemi, ale i po celém světě. Jak pravý český vydavatel série, Fantom Print: „To, že má něco víc dílů, neznamená, že to je špatné,“ a my s tímto tvrzením musíme absolutně souhlasit. Kolo času bylo, je a bude legendární klasická fantasy sága, která se může bez problému zařadit po boku Pána prstenů od J. R. R. Tolkiena.

Rosamund Pike jako Moiraine

Teď se však vraťme k připravované seriálové adaptaci, která vyjde exkluzivně na streamovací službě Amazon Prime Video. Mnoho lidí si myslí, že byl seriál oznámen teprve teď skrze dvacetisekundové video odhalující logo série. Ve skutečnosti nám však Amazon již v minulosti představil nejen dva velmi krátké klipy odhalující Daniela Henneyho (Myšlenky zločince) v roli Lana a Rosamund Pike (Johny English se vrací) jako čarodějku Moiraine, ale i pár Twitterových videí o natáčení.

Podle neoficiálních informací z portálu csfd.cz bude příběh seriálu sledován hlavně z pohledu Moiraine. Ostatní popis, včetně útoku na vesnici Emondova Role a následného odchodu hrdinů, však sedí s anotací knihy, takže bychom minimálně v první sérii mohli dočkat přesné adaptace prvního románu.

Daniel Henney jako Lan

Kromě již zmiňovaných herců Rosamund Pike a Daniela Henneyho se diváci mohou těšit na Joshe Stradowského (Rand al’Thor), Madeleine Madden (Egwene Al'Vere), Marcuse Rutherforda (Perrin Aybara), Zoe Robins (Nynaeve), Sophii Okonedo (Siuan Sanche), Barneyho Harrise (Mat Cauthon) a další.

Showrunnerem a zároveň scénáristou by měl být Američan Rafe Judkins, který se měl podílet na scénáři filmové adaptace Uncharted. Na režisérském křesle se prostřídají Uta Briesewitz (Stranger Things), Salli Richardson-Whitfield (Doom Patrol) a Wayne Yip (Misfits: Zmetci).

První série bude obsahovat šest dílů s celkovou stopáží okolo šestí hodin. Přesné datum vydání zatím není známé, ale premiéry bychom se měli dočkat ještě tento rok. Jako zajímavost na konec musíme zmínit, že celá první série byla natáčena u nás v Česku