Příští měsíc by měl na službě Prime Video premiérovat zbrusu nový špionážní seriál jménem Citadel, se kterým má Amazon evidentně velké plány. I přestože první řada ještě ani nevyšla, společnost se už rozhodla dát zelenou řadě druhé. A vlastně to ani není zas až tak překvapivé, protože Amazon chce, aby se seriál stal začátkem zcela nového univerza, který by plodil další filmové a seriálové projekty.

Na první řadě se navíc pracovalo už od roku 2018, přičemž do výroby se údajně vrazilo více než 200 milionů dolarů. Tudíž se zdá, že Amazon už tak trochu předběžně počítá s tím, že první řada zaznamená úspěch. I tak by ale ještě raději neměl říkat hop, dokud nepřeskočí. Nutno totiž dodat, že rozpočet seriálu se během výroby zvyšoval. A to kvůli určitým přetáčkám, které vznikly v rámci změn uvnitř tvůrčího týmu.

Původně se měl showrunnerem stát Josh Appelbaum, ale nějakou dobu poté byl k projektu přizván scenárista David Weil, který Appelbauma nahradil. Weil by měl podle všeho dohlížet také na výrobu druhé řady, na kterou už ale diváci nebudou muset čekat tak dlouho. 

Co se týče samotného příběhu, tak hlavními postavami se stanou agenti Mason Kane (Richard Madden) a Nadia Sinh (Priyanka Chopra Jonas). Oba dva jsou členové mocné špionské organizace jménem Citadela, jež se nezodpovídá žádné zemi a operuje hlavně ze stínů. Během jisté mise se ale organizace z neznámého důvodu rozpadne, což zároveň smaže vzpomínky obou agentů.

Po nějaké době oba dva hrdiny kontaktuje Bernard Orlick (Stanley Tucci), vrchní představitel Citadely, který odhalí, že před lety jejich organizaci zradil jeden z jejích členů. V rámci toho pak vznikl mocný syndikát jménem Manticore, který má za cíl jediné. Vytvořit nový světový řád. Mason a Nadia tak budou muset získat své vzpomínky zpět co nejrychleji, aby se mohli střemhlav vrhnout do boje o záchranu světa. 

Určitým lákadlem může být také fakt, že o režii jednotlivých epizod se postarali nejenom Brian Kirk a Newton Thomas Sigel, ale také bratři Russoové, tvůrci posledních dvou Avengerů. Na scénáři se podíleli filmaři jako Bryan Oh, bývalý showrunner Josh Appelbaum, Sarah Bradshaw, André Nemec, Jeff Pinkner a Scott Rosenberg.

Dále se v seriálu představí herci jako Laëtitia Eïdo, Ashleigh Cummings, Roland Møller, Sara Martins, Nikki Amuka-Bird, Caoilinn Springall, Angus Castle-Doughty a Osy Ikhile.

Oficiální premiéra na Amazon Prime Video je stanovená na 28. 4. 2023.