Pokud rádi čtete a vašim oblíbeným žánrem jsou především napínavé krimi thrillery, možná se vám už do rukou dostal jeden z dílů slavné knižní série Milénium od švédského spisovatele Stiega Larssona, ve kterém se hlavními postavami stávají investigativní novinář Mikael Blomkvist a hackerka Lisbeth Salander.

Knihy zaznamenaly ve světě velký úspěch, není proto divu, že se trilogie (další díly pak napsal po Larssonově smrti David Lagercrantz) dočkala švédských filmových adaptací z let 2009 v podobě titulů Muži, kteří nenávidí ženy, pak Dívka, která si hrála s ohněm a Dívka, která kopla do vosího hnízda. Lisbeth si zde zahrála Noomi Rapace (Prometheus), Mikaela zas Michael Nyqvist (John Wick). Do Larssonova světa se ale chystá znovu zavítat Amazon a jeho společnost MGM. 

Server Variety totiž oznámil, že Amazon pokročil s pracemi na novém seriálu, který bude z knižní série Milénium vycházet. Není však vyloženě řečeno, že se bude jednat o přímou adaptaci, ještě v roce 2020, kdy společnost začala na seriálu pracovat, to vypadalo, že chystaná série bude samostatným příběhem, v němž bude vystupovat výše zmíněná Lisbeth. Ale kdo ví, od té doby uplynuly tři roky, je tudíž možné, že Amazon chystá zadaptovat celou knižní sérii.

Celý projekt už má navíc na palubě i showrunnerku a hlavní scenáristku, kterou se stane Veena Sud. A to nezní vůbec špatně, protože tato filmařka stojí i za vznikem slavného seriálu Zločin (The Killing) z roku 2011. V posledních letech také stála o zrodu sérií jako Sedm sekund (2018) a The Stranger (2020). Chystaný seriál Amazonu se tak snad dostal do dobrých rukou. 

Nebude se každopádně jednat o první americkou adaptaci slavné knižní série, v roce 2011 natočil legendární David Fincher snímek Muži, kteří nenávidí ženy, ve kterém se v hlavních rolích objevili Daniel Craig a Rooney Mara. Ale i přestože snímek měl dobré recenze a vedl si i slušně s tržbami, další díl nakonec Fincher nikdy nenatočil.

Za zmínku pak ještě stojí snímek Dívka v pavoučí síti (2018), filmová adaptace čtvrtého knižního dílu od Lagercrantze, který natočil režisér Fede Álvarez (Lesní duch).

Co se týče chystaného seriálu od Amazonu, na palubě zatím žádné herce nemáme, stejně tak není známo, kdy přesně bychom se ho mohli dočkat.