Jestli čtete pravidelně knižní novinky na našem webu, určitě jste zaznamenali, že jméno Alejandro Jodorowsky se objevuje velmi často. Jedná se totiž o legendárního chilského režiséra, spisovatele a scénáristu, jenž stojí například za komiksy Kasta metabaronů, Incal nebo Oči kočky, na kterých spolupracoval s umělcem Moebiem. Tato významná osobnost v roce 2001 napsala autobiografii La danza de la reliadad, která pod českým názvem Tanec reality vychází právě teď v našich končinách. Do českého jazyka knihu přeložil Miroslav Jindra.

Toto dílo má spíše filozofický ráz a nabízí pohled do autorovy hlavy. Kniha sleduje Jodorowskyho život od dětství přes dospívání až po dospělost. "Stejně tak vývoj jeho psychomagických a metagenealogických praktit prostřednictvím jeho poznání, že všechny problémy jsou zakořeněny v našem rodokmenu."

Autor také pohlíží na rodinné šablony, na akty každodenní život a vysvětluje: "jak cesta k naplnění života znamená odhazování fantomů projektovaných rodiči na jejich děti." Sám Jodorowsky se nechal slyšet, že je tato kniha léčebný akt a nahlédnutí do naší minulosti, do naší duše a nám může pomoci se vypořádat s nejtěžšími životními zkouškami. 

Tanec reality vyšel v českém jazyce pod nakladatelstvím Malvern a již teď je k dostání. Pokud zrovna neholdujete čtení autobiografií, Jodorowsky podle této knihy natočil stejnojmenný film, který měl premiéru v roce 2013 v Cannes. A pokud Vás ani to nezajímá, alespoň Vám doporučíme Jodorowskyho scifi nebo fantasy knihy a komiksy.