Už od konce minulého roku víme, že režisér Danny Boyle (Trainspotting) a scenárista Alex Garland (Ex Machina) začali kroužit kolem třetího dílu povedené filmové zombie série, která se skládá ze snímků 28 dní poté (2002) a 28 týdnů poté (2007). Oba filmaři se postarali o první zmíněný film, jenž se zaměřil mladého muže jménem Jim (Cillian Murphy). Ten se jednoho dne probudí z kómatu ve zdánlivě zcela opuštěném Londýně. Netuší však, že v jeho ulicích se skrývají smrtící zombíci, které přeměnilo vypuštění vysoce nakažlivého viru.

V roce 2007 pak vychází volné pokračování 28 týdnů poté, které natočil Juan Carlos Fresnadillo. Snímek měl relativně dobré recenze a slušně si vedl i v kinech. A jelikož měl i hodně otevřený konec, mnozí fanoušci považovali výrobu třetího dílu za samozřejmost.

Na ten však čekáme už více než 16 let. Ovšem jak již bylo řečeno, v budoucích letech bychom se ho skutečně mohli konečně dočkat. Nyní se ale zdá, že s názvem „28 měsíců poté“ bychom počítat neměli. Garland, který sepsal scénář k jedničce, patrně chystá zombie apokalypsu prozkoumat v mnohem pozdější etapě. 

V rozhovoru pro server Inverse Garland prozradil, že se mu před několika lety v hlavě zrodil nápad na pokračování, z něhož by bylo spíše 28 let poté. O onom nápadu už údajně také hovořil s Boylem, jemuž se Garlandova vize zamlouvala. Připomeneme, že na konci podzimu roku 2022 Danny Boyle v rozhovoru pro CinePOP uvedl, že by případný třetí díl velice rád natočil, o návrat projevil zájem také Cillian Murphy.

Boyle také nedávno prohlásil, že o třetím díle aktivně hovoří, přičemž pokud se Garland nebude chtít ujmout otěží režie, Boyle to za něj rád převezme. Jak se navíc zdá, Garland už má dávno napsaný scénář, respektive by měl být dokončený už od loňska, kdy to ještě vypadalo, že třetí díl ponese název ,,28 měsíců poté."

Pokud by se ale do třetího dílu měl skutečně vrátit i Murphy, název ,,28 let poté" by byl vlastně vcelku logický. Nesmíme zapomenout, že slavnému irskému herci, kterému je momentálně 47 let, bylo v době vzniku jedničky 26 let. Tudíž pokud by třetí díl nesl název ,,28 měsíců poté" a odehrával by se tak skoro dva a půl roku po událostech prvního dílu, Jim by v něm působil až příliš staře.

Garland navíc prohlásil, že se mu určitá kreativní rozhodnutí z druhého dílu od Fresnadilla úplně nelíbily, což byl také jeden z hlavních důvodů, proč s tvorbou třetího dílu tak dlouho čekal. Pokud by se tudíž příběh odehrával skoro tři desetiletí po vypuknutí zombie nákazy, nebude muset být na dvojku tak moc napojený. 

Věci tudíž pro třetí díl vypadají skutečně nadějně. Máme hotový scénář, režisér jedničky je ochotný se vrátit a na palubě bychom měli mít i Cilliana Murphyho. Nechtěli bychom to zakřiknout, ale dalšího pokračování bychom se v budoucnu skutečně mohli dočkat.

Ovšem patrně bychom měli počítat ještě s dlouhým čekáním, protože Garland momentálně pracuje na svém dalším filmu o americké občanské válce, která se bude odehrávat v blízké budoucnosti. Na 28 let poté by se ale mohl vrhnout hned… ehm, poté.