Pánové Danny Boyle (Yesterday) a Alex Garland (Občanská válka) nám za necelý půlrok nadělí filmovou podívanou 28 let poté, dlouho očekávané pokračování slavné zombie klasiky z roku 2002 (28 dní poté), které bude zároveň prvním dílem chystané trilogie.

A server Screen Daily nyní hlásí, že přednedávnem konečně padla poslední klapka, tudíž film může zamířit do postprodukce, aby se připravil na letní premiéru v příštím roce. Zda se ještě letos dočkáme nějakého oficiálního traileru, který by konečně odhalil nějaké informace o hlavní dějové linii, zatím není známo. Rozpočet filmu má být údajně kolem 60 milionů, což je poměrně rozumné číslo. Budeme každopádně tvůrcům držet palce, aby o film byl v kinech zájem, v opačném případě by to mohlo ohrozit plány na vytvoření celé trilogie. 

Za scénářem k trilogii je zodpovědný výše zmíněný Alex Garland, který napsal i původních 28 dní poté. První díl zrežíroval oscarový Danny Boyle, díl druhý, jenž by měl nést název 28 Years Later Part II: The Bone Temple (volně přeloženo jako 28 let poté Část druhá: Chrám kostí), zas natočí filmařka Nia DaCosta (Marvels). Kdo natočí finálový díl, zatím stále ještě nevíme.

Těšit se můžeme i na návrat Cilliana Murphyho (Oppenheimer), který opět ztvární postavu Jima, nicméně podle všeho se má vrátit „překvapivým způsobem“. Tipujeme to na záporáka.

Dále se obsazení skládá z herců jako Aaron Taylor-Johnson (Lovec Kraven), Ralph Fiennes (Menu), Jodie Comer (Poslední souboj), Jack O'Connell (Ferrari), Edvin Ryding (Mladá modrá krev) a Erin Kellyman (Falcon a Winter Soldier).

Zda bude film také nějakým způsobem navazovat na titul 28 týdnů poté (2007), které bylo volným pokračováním původního filmu z roku 2002, je otázkou.

První část trilogie má dorazit do kin 20. 6. 2025.