Ačkoliv se to během toho dlouholetého čekání na střílečku S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl od ukrajinského studia GSC Game World občas nezdá, série S.T.A.L.K.E.R. není jen o hrách. V minulosti jsme tu už měli řadu knih, i když žádná z nich nevyšla v češtině, a v zahraničí se koketovalo také s televizním seriálem. Deskovka tak byla nejspíš jen otázkou času. A nyní se stává skutečností díky polské firmě Awaken Realms.

Během přímého přenosu akce Awaken Realms NEXT 2023 došlo k odhalení stolní hry s prostým názvem S.T.A.L.K.E.R. The Board Game. Vzniká ve spolupráci s GSS Game World a má se zaměřit na průzkum prostředí, kterým je samozřejmě černobylská Zóna, taktický boj, plížení, hutnou atmosféru a prvky přežití. Tvůrcům jde zkrátka o to dostat přednosti herní série do podoby deskovky, kterou si mohou užít až čtyři hráči. A tak chystají projekt, který z hlediska žánru označují jako něco na způsob dungeon-zone crawleru.

V pozadí hry je i nějaké to vyprávění, takže na hráče čekají různé mise a scénáře, které budou součástí širších příběhů. Ty mají evokovat příběhy, jež si stalkeři vyprávějí mezi sebou, když posedávají u ohniště. Vše mají přitom na starosti scenáristé, jejichž cílem je držet se ducha herní předlohy. Na mise do Zóny ale nemůžete vyrazit jen tak, takže se musíte rozhodnout, jakou výbavu si vezmete. Stejně tak se nevyhnete obtížným volbám, mutantům, anomáliím, emisím a dalším příjemným prvkům ze života stalkerů.

Zatím není jasné, kdy se S.T.A.L.K.E.R. The Board Game objeví na trhu, jako obvykle ale dojde prostřednictvím portálu Gamefound ke crowdfundingové kampani. Ta s největší pravděpodobností začne někdy v průběhu letošního června/júna. Zatím se můžete podívat na prototyp, který zahrnuje miniatury, karty, žetony i popisky vytvořené s využitím nepostradatelného Lorem ipsum generátoru. Podle vývojářů z GSC Game World jde ale jen o anomálii, která ve finální verzi pochopitelně nebude.