Během letošního podzimu dorazí do amerických kin hudební film TÁR o slavné dirigentce, jehož oficiální trailer však působí dojmem psychologického hororu. Podívat se na něj můžete výše. Příběh se zaměří na ženu jménem Lydia Tár (Cate Blanchett), významnou osobnost ve světě hudby, která se stala vůbec první ženskou šéfdirigentkou významného německého orchestru. Tár však ze všeho na světě nejvíce touží složit své mistrovské dílo, na které bude vzpomínáno ještě dlouho po její smrti. Ponořuje se proto do surrealistického tvůrčího procesu, na jehož konci má vzniknou něco ohromného, co se světem hudby řádně zatřese. Z traileru je ale patrné, že snímek nebude následovat konvenční strukturu vyprávění, kterou lze nalézt u mnoha podobných filmů. 

S Tár se tak mimo jiné vydáme na cestu za hledáním inspirace. Očekávat tak můžeme ponoření se do její mysli a tvůrčích procesů, což bude patrně protkáno různými symbolickými a pro oko podmanivými sekvencemi. Otázkou však zůstává, zda onen psychologicky hororový nádech, který má výše uvedený trailer, bude přítomen také ve filmu. To se holt budeme muset nechat překvapit. Ať už to bude jakkoliv, čeká nás poměrně dlouhá surrealistická jízda, protože snímek má být přes dvě a půl hodiny dlouhý.

Nutno také dodat, že i když může film působit jako biografická podívaná o opravdové osobě, opak je pravdou, Lydia Tár je ve skutečnosti postavou fiktivní. 

O scénář a režii se postaral herec Todd Field, jehož posledním zrežírovaným filmem bylo úspěšné romantické drama Jako malé děti z roku 2006. V roce 2001 také natočil snímek V ložnici, které bylo jeho celovečerním debutem. Za zmínku stojí i to, že za oba filmy byl nominován na Oscara v kategorii Nejlepší adaptovaný scénář. Bude mít podobný úspěch i TÁR?

Dále se ve snímku objeví herci jako Noémie Merlant, Mark Strong, Sydney Lemmon, Julian Glover, Nina Hoss, Allan Corduner, Sam Douglas, Lucie Pohl a Murali Perumal.

Oficiální premiéra v USA je stanovená na 7. 10. 2022. K nám by se ale snímek měl dostat až příští rok.